Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új katonai parancsnoki központot hoz létre az Európai Unió

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. június 10. 13:49

Új katonai parancsnoki központot hoz létre az Európai Unió a külföldi kiképzési missziók irányításának átvételére – döntött az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács. A tanács sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az elfogadott jogszabályok lehetővé teszik, hogy az EU katonai törzsén belül létrejöjjön az úgynevezett katonai tervezési és végrehajtási szolgálat (MPCC), amelynek a székhelye Brüsszelben lesz.

Az indulásakor mintegy kéttucatnyi munkatárssal rendelkező parancsnokság a nem végrehajtási jellegű katonai missziók operatív tervezéséért és végrehajtásáért – ezen belül az uniós erők felállításáért, bevetéséért, bevetési képességének fenntartásáért, valamint visszahívásáért – fog felelni.
Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerint a lépés rendkívül fontos Európa védelmének megerősítése szempontjából. Az MPCC hozzá fog járulni a nem végrehajtási jellegű műveletek hatékonyabbá tételéhez, a partnerországokban szolgáló katonák kiképzésének javításához, valamint a béke és a biztonság szavatolásához. Ez nem csak a partnereink számára, hanem az Európai Unió biztonságát illetően is fontos – közölte.
Ugyan jelenleg az EU tizenöt katonai műveletet folytat külföldön, a parancsnoki központ alá csak a szomáliai, közép-afrikai és mali kiképzési misszió tartozna.

A döntésről beszámoló sajtójelentésekben kiemelték, hogy az Egyesült Királyság korábban ellenezte, végül mégis jóváhagyta a lépést, azzal a feltétellel, hogy nem nevezik az MPCC-t a hivatalos dokumentumokban parancsnoki központnak.
Franciaország és Németország az utóbbi időben az élére állt az Európai Unió stratégiai autonómiájának megteremtését célzó reformoknak, amelyekre sokak szerint nagy szükség van az Egyesült Királyság kilépése, Donald Trump amerikai választási győzelme, valamint a fokozott keleti és déli fenyegetések miatt. Az EU képviselői azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy az unió védelmi dimenziójának erősítése nem jár együtt egy közös európai hadsereg felállításával.