Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanulmányúton…

Szöveg: Balogh Péter ezredes |  2017. június 10. 14:56

A kurzus képzési programjának megfelelően tanulmányúton kereste fel a NATO és az Európai Unió Belgiumban, Hollandiában és Németországban lévő parancsnokságait, szervezeteit a Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szak (KFSZTSZ) állománya.

A tanulmányút – a vezetési szinteknek megfelelően – fentről lefelé haladva mutatta be a NATO politikai, stratégiai és műveleti szintű parancsnoksági elemeit. A csoportot idén is prof. dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára vezette.

1596033958

A brüsszeli NATO központban Domján László vezérőrnagy, az MH Katonai Képviselő Hivatal (MH KKH) vezetője fogadta a tanfolyam 2016/2017-es évfolyamának hallgatóit. Dr. Sztáray Péter nagykövet, Magyarország állandó NATO-képviselője előadásában tájékoztatta a csoportot a képviselet működéséről, illetve ismertette a Magyarországot is érintő aktuális NATO-feladatokat. Az elmúlt évek eseményei, kihívásai között megemlítette, hogy szükségszerű a szövetség biztonságát befolyásoló információk és adatszerző szervezetek szorosabb együttműködése, illetve az információk jobb megosztása. Ez a kérdés annyira időszerű, hogy tavaly év végén egy új főtitkárhelyettesi posztot hoztak létre e feladatok koordinálására – mondta.

1596033958

A NATO Katonai Bizottság elnöke, Petr Pavel vezérezredes tájékoztatójában a bizottság folyamatban lévő ügyeiről beszélt, a varsói NATO-csúcstalálkozót követő intézkedések tükrében.

A vezérezredes részletesen ismertette a varsói csúcsot követő intézkedések megvalósulását. Így többek között szót ejtett a megerősített előretolt jelenlétről, a ballisztikus védelmi rendszer kezdeti képességeinek eléréséről, a jelenleg is tartó, illetve a jövőben várható NATO szerepvállalásról. 

1596033958

Az MH KKH és a védelempolitikai részleg munkatársai előadásaikban Magyarország NATO képesség céljairól, a logisztikai erőforrás és képesség csomagokról, a NATO integrált légi- és rakétavédelmi rendszeréről, valamint a védelmi tervezésről és a partnerségi ügyekről beszéltek.

A látogatás második napján Magyarország EU melletti állandó képviseletének rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Harry Rusz Alex előadásában hangsúlyozta: a migrációs válság megváltoztatta a korábban kialakult munkamódszereket. Az országok – így Magyarország is – egyre inkább nemzeti érdekeken alapuló politizálásra tértek át.

Dr. Iklódy Gábor, az EU Külügyi Szolgálat válságkezeléssel és tervezéssel foglalkozó igazgatója  a közös kül- és védelempolitika összetett jellegéről tartott tájékoztatást, amelyben a tagállamok egyhangú döntésének szükségességét és az összhang kialakításának nehézségeit emelte ki. Emellett kitért az EU új globális biztonsági stratégiájának fontosságára is, amely dokumentum megújítása folyamatban van.

1596033959

Ezt követően Mikhail Kostarakos vezérezredes, az EU katonai bizottságának elnöke az Európai Unió védelempolitikájának három stratégiai kihívásáról, a folyamatban lévő, EU vezette missziókról, valamint a kiképző tevékenységről beszélt. Elmondta: az EU a fejlesztések vonatkozásában a világban az egyik legaktívabb hozzájáruló szervezet.

A hivatalos program zárásaként Domján László vezérőrnagy értékelésében a paradigmaváltás fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta: a megváltozott biztonsági környezet generálta új kihívásokra a szövetségnek meg kell találnia a válaszokat.

1596033959

Ezt követően a tanfolyam hallgatói a belgiumi Monsban, az MH Nemzeti Katonai Képviseleten tettek látogatást. Frigyer László vezérőrnagy, katonai képviselő köszöntője után helyettese, Birinyi István ezredes ismertette a képviselet szervezetét és feladatait. Ezután előadások hangzottak el az átfogó krízis- és műveletkezelő tervező rendszerről, valamint a keleti és a déli fenyegetés elhárítására tett intézkedések megvalósulásáról. A látogatás befejezéseként a SHAPE törzsfőnökének erőforrás tervezéséért felelős helyettese, Alfredo Sanz vezérőrnagy beszélt az új NATO stratégia kidolgozásának sürgető igényéről és a parancsnoki rendszer újbóli áttekintéséről.

Mons után a NATO JFCBS HQ (Brunssum) parancsnokságra látogattak el a főtisztek, ahol a szervezet feladatairól kaptak tájékoztatást. A vendégeket Salvatore Farina vezérezredes köszöntötte és tájékoztatta. Ezt követően a JFCBS törzsfőnökének tervezésért felelős helyettese, Simon Hardern vezérőrnagy előadásában vázolta fel a jelen kihívásait, az azokra adott válaszokat.

1596033959

A tanulmányút a NATO légierő komponens-parancsnokságán, Ramsteinben ért véget. Itt előadások hangzottak el a szövetség új stratégiai irányáról, az integrált légtér-ellenőrzési és rakétavédelmi rendszer vezetéséről és felügyeletéről, valamint a tagállamok légtérfelügyeletéről. A főtisztek betekintést kaphattak a NATO ballisztikus rakétavédelmi rendszeréről és megtekinthették a kezdeti képességeket elért műveleti központot.

Fotó: a szerző felvételei