Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új szintre emelkedett Oroszország légi aktivitása a balti-térségben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 10. 15:52

A NATO szerint új szintre emelkedett Oroszország katonai légi aktivitása a balti-térségben, miután atomfegyver célba juttatására alkalmas hadászati bombázók is megjelentek a gyakorlatozó harci gépek között.

A NATO rutinszerűen észleli, és „befogja" a Balti-tenger fölött az orosz gépeket, de vasárnap először találkoztak egy hat, nagy hatósugarú hadászati bombázóból álló alakulattal. Ez új dolog orosz részről – mondta Brüsszelben december 9-én, kedden Oana Lungescu NATO-szóvivő.

Összesen 13 orosz harci repülőgépet észleltek vasárnap a Balti-tenger fölött, a nemzetközi légtérben, az atlanti szövetség határai közelében. Kanadai és portugál vadászgépek eredtek a nyomukba. Ezek a balti köztársaságban állomásoznak, és NATO-feladatot teljesítve légi járőrözést folytatnak – mondta.

Vasárnap délután négy Tu-95 és két Tu-22M típusú bombázót észleltek és fogtak közre. Később három Tu-134-es személyszállító és kiképző repülőgépet, valamint egy An-72-es teherszállító repülőgép, egy óra múlva pedig három újabb ilyen gép követte őket – mondta a szóvivő.

November 20-án Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára bejelentette, hogy az idén már több mint 400 ilyen gépet észleltek, vagyis 50 százalékkal többet, mint tavaly. A balti térségben a háromszorosára, százra nőtt az ilyen orosz bevetések száma.

Lungescu szerint az ilyen repülések destabilizáló hatásúak és veszélyesek, mert ezek a repülőgépek nem közlik a pozíciójukat és repülési tervüket.