Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új vezetőt választott az as-Sabab szomáliai terrorcsoport

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 8. 10:28

Megerősítette szeptember 6-án, szombaton az as-Sabab szomáliai terrorszervezet, hogy a hét elején egy amerikai légicsapás végzett vezérükkel, Ahmed Abdi Godanéval, egyúttal bejelentették azt is, hogy új vezetőt választottak.

Ahmed Abdi Godanét még hétfőn ölte meg egy amerikai légicsapás Szomáliában, 170 kilométerre délre a fővárostól, Mogadishutól. Az Egyesült Államok pénteken erősítette meg, hogy a csapás elérte a célját: Godane meghalt a támadásban.

Az as-Sabaab új fejeként Abu Ubeid Ahmed Omart nevezték meg. Megfigyelők szerint az Omar felvett név lehet, az új vezető valódi kiléte nem ismert.

A szomáliai terrorista szervezet egyúttal kinyilvánította, hogy továbbra is az al-Kaida szövetségesének tekinti magát.

Godane a szervezet társalapítója volt és később annak szellemi vezetőjévé is vált. 2008-ban vette át az as-Sabab irányítását és az általa levezényelt átalakítás nyomán a szervezet az al-Kaida hálózatának részeként Szomáliában és Kelet-Afrika más államaiban is öngyilkos merényletek sorozatát hajttatta végre.

Az as-Sababot az Egyesült Államok 2008 óta terrorcsoportként tartja számon.

Az as-Sabab állt a 2013. szeptember 21-én az nairobi Westgate üzletközpont ellen elkövetett, 67 ember életét követelő terrortámadás mögött is. A szervezet vezére akkor kijelentette, hogy a mészárlás bosszú volt azért, hogy Kenya és a Nyugat beavatkozott a szomáliai ügyekbe és egyben rámutatott, hogy azt egy, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójához közeli időpontban követték el.

A szomáli kormány pénteken közölte: megbízható értesüléseik vannak arról, hogy az as-Sabab új támadásokra készül az országon belül. A lehetséges célpontok között egészségügyi és oktatási intézmények s vannak.