Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új világháborús nemzeti emlékhelyet hoznak létre Csehországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 9. 16:16

A második világháború időszakát fogja újszerűen bemutatni az az emlékhely, amelyet a Prága melletti Panenské Brezany település egyik kastélyában alakítanak ki – közölte a prágai sajtó a közép-csehországi régió vezetésének döntésére hivatkozva.

A két kastéllyal rendelkező Panenské Brezany fontos település a 20. századi cseh történelemben. A második világháború idején ugyanis az egyik (alsó) kastélyban Reinhard Heydrich, a cseh-morva protektorátus náci helytartója lakott, aki a cseh ejtőernyősök által 1942. május 27-én Prágában ellene elkövetett merényletben életét vesztette. A másik (felső) kastélyban pedig egy másik náci elöljáró és Heydrich utóda, Karl Hermann Frank, a protektorátust felügyelő német államminiszter lakott.

Az új múzeum a tervek szerint ebben, a helyi lakosok által felsőnek nevezett kastélyban lesz kialakítva. Az emlékhely tervének részletei még nem ismeretesek.

„A nemzeti elnyomás és ellenállás új emlékhelye az 1938-1946 közötti európai és csehországi eseményeket fogja bemutatni, különös tekintettel a Reinhard Heydrich elleni merényletre" – nyilatkozta Josef Rihák, közép-csehországi elöljáró.

Történelmi források szerint a Heydrich elleni merénylet után a cseh-morva protektorátus náci vezetése Panenské Brezanyban döntött arról, hogy válaszul a merényletre a földdel teszik egyenlővé Lidice és Lezáky településeket, lakosaikat pedig kiirtják, illetve koncentrációs táborba hurcolják.

A projekt szerint mindkét kastélyt először felújítják. A tervezett kiállítás értéke 51 millió korona lesz, s a közép-csehországi régió vezetése azzal számol, hogy a pénz egy részét uniós forrásokból biztosítják. Az új emlékhely megnyitását 2015 nyarára tervezik.