Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mélyvíz – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. február 9. 14:48

Az életmentés eddig sosem gyakorolt mozzanatainak modellezésén dolgoznak a szentesi műszaki búvárok. Egy esetleges kiképzési baleset szimulálása érdekében két, másra már nem alkalmas BTR- és egy helikopterroncs elsüllyesztését tervezik…

1595966793
Negyvenöt éves a Magyar Honvédség szentesi búvárbázisa. Az idősebb katonák emlékei szerint szentesi mintára más helyőrségben, például Tatán és Kalocsán is épült hasonló objektum. Azonban a katonai búvárok alapképzése, osztályba sorolása, szakfeladatonkénti vizsgáztatása jelenleg már csak az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél történik.

Évente két alkalommal, tavasszal és ősszel szervezzük meg a búvárbeosztásokba tervezett katonák alaptanfolyamait. A felkészítés négy hétig tart, saját műszaki felderítő-szakállományunk mellett mi képezzük a búvárokat a Magyar Honvédség valamennyi alakulata számára. A már beosztásban lévők is rendszeresen visszajárnak Szentesre, ugyanis a honvédség keretében egyedül nálunk van lehetőség a segédoktatói, oktatói, merülésvezetői és mentőbúvár-képesítések megszerzésére. Évente kétszer búvárösszevonásokat is tartunk, amelyeken a magasabb osztályos fokozathoz szükséges vizsgákat lehet teljesíteni – lapozza az idei kiképzési tervet Vígvári Tibor őrnagy, a szentesi műszaki ezred felderítőfőnöke.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 14-én, pénteken megjelenő számában!)