Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MCP-modernizáció

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2014. február 9. 17:45

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred MISTRAL légvédelmi rakétarendszere a Magyar Honvédség legkorszerűbb haditechnikai eszközei közé tartozik, ennek ellenére a hadiipar fejlődése, s az újonnan életbelépő NATO-n belüli szabványok megkövetelik a rendszer elemeinek folyamatos fejlesztését. A közeli hatótávolságú légvédelmi rakéták vezetési pontjával kapcsolatban Győrben folyt szakértői szintű konzultáció február 5-én.

1595966795

A Rába-parti város alakulatának bázisán Filótás István ezredes nyitotta meg az egész napos szakmai egyeztetést. A Honvédelmi Minisztérium Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály Hadfeleszrelés-fejleszési Osztályának vezetője elsőként ismertette a konzultáció megrendezésének okát, majd az egyeztetés céljai közül a gyártói és a felhasználói oldal tapasztalatainak összegzését, ismereteinek egységesítését, valamint a hazai részről jelentkező fejlesztési igények felmérését emelte ki.

Filótás ezredes felszólalása után Szabó Csaba őrnagy, a Vezetési zászlóalj szolgálatvezető mérnöke tartott előadást az elöljáró szervezet irányító és jelentő központja, az ezred műveleti központja, valamint a vezetett kötelékek vezetési pontjai között kapcsolatot teremtő – K1P automatizált tűzirányító rendszer MCP (MISTRAL COORDINATION POST) vonatkozású műszaki paramétereiről, illetve korszerűsítésre szoruló elemeiről. Szabó Csaba őrnagyot, Pogonyi József őrnagy, a második légvédelmi rakétaosztály szolgálatvezető mérnöke váltotta, aki a – repülőeszközök felderítésére, azonosítására és az alárendeltek tüzének irányítására szolgáló – MCP-k jelenlegi képességeit ismertette, felhívva a figyelmet az 1997-es rendszeresítés óta végrehajtott változtatásokra. Az előadások sorát az MCP-t érintő nemzeti és nemzetközi előírások részletes hadműveleti követelményeiről szólva Kristóf Zoltán alezredes, az Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Hadműveleti és Kiképzési Főnökség kiemelt főtisztje zárta.

1595966795

A prezentációkat követően a szakmai esemény résztvevői, vagyis a fent említett szervezeteken túl a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökségének, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökségének, a Magyar Honvédség Logisztikai Központjának, az Összhaderőnemi Parancsnokság Híradó Informatikai és Információvédelmi Főnökségének, az Összhaderőnemi Parancsnokság Üzembentartási és Ellátási Főnökségének, valamint a HM ARZENÁL ZRt-nek, továbbá a francia gyártó MBDA-nak a képviselői a győri ezred alakuló terén megtekintették az előadások tárgyát képező technikai eszközöket, majd egy munkaebédet követően megvitatták észrevételeiket, és összegezték tapasztalataikat.

Mindezek alapján elmondható, hogy a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisán tartott szakmai konzultációval valójában egy számtalan egyeztetést igénylő, hosszú folyamat első lépése történt meg, melynek középpontjában a MISTRAL vezetési pont képességeinek a magyar hadiipar bevonásával történő, költséghatékony fejlesztése áll.

1595966795


Fotó: a szerző felvételei