Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb amerikai légitámadások Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 15. 14:39

Az amerikai légierő újabb támadásokat hajtott végre Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet állásai ellen – jelentette be helyi idő szerint még szeptember 13-án, szombaton a Pentagon.

A harci gépek a moszuli gát környékén támadtak célpontokat, és megsemmisítettek egy aknavető állást és egy felfegyverzett járművet – közölte a fegyveres erők Középső Parancsnoksága, amelyhez a térség tartozik.

Az Egyesült Államok augusztus óta támadja az Iszlám Állam erőit, s azóta a légierő 160 bevetést hajtott végre Irak egész területén.

Barack Obama amerikai elnök a héten ismertette a dzsihadisták elleni harcban követett stratégiáját, és azt, hogy Szíriában is támadni fogják a szélsőségeseket, ahol a legerősebbek. Bejelentette azt is, hogy felfegyverzik és kiképezik a mérsékelt szíriai felkelőket arra, hogy szembeszállhassanak a terrorszervezettel.

A Pentagon rövid időn belül közel ötszáz katonai kiképzőt küld az iraki és kurd erők felkészítésére, és harci repülőgépeket és drónokat telepít Erbílbe, ahonnan hatékonyabban lehet bevetni őket az Iszlám Állam ellen.

Ha ezek a katonák megérkeznek, a már a helyszínen lévőkkel együtt mintegy 1600-an lesznek, ami a legmagasabb létszám azóta, hogy majdnem három éve, 2011-ben kivonultak Irakból.