Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Feltöltés 2014” : megkezdődött a hadkiegészítési rendszergyakorlat

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2014. szeptember 15. 15:20

A napokban megkezdődött a „Feltöltés 2014” elnevezésű hadkiegészítési rendszergyakorlat az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon (MH HKNYP).

A negyven napig tartó gyakorlat célja a professzionális haderő feltöltése, azon belül az önkéntes tartalékosok és a hadkötelesek megelőző védelmi helyzetben megvalósuló, katonai szolgálatra történő behívása, a katonai szervezetek részére kijelölt gazdasági-, anyagi szolgáltatások biztosítása, továbbá az ezekkel kapcsolatos hadkiegészítési szakfeladatok begyakorlása.

Idén november 3-án lesz 10 éve, hogy az utolsó, béke időben szolgálatot teljesítő hadköteles is leszerelt, azonban a Magyar Honvédségnek továbbra is képesnek kell lennie különleges jogrendben a hadkötelezettség bevezetésekor a megfelelő létszámú, 18. életévét betöltött hadköteles sorozására, a professzionális haderő hadkiegészítésére, készenlétének folyamatos fenntartására, szükség esetén a veszteségek pótlására. A képesség fenntartására és az állomány gyakoroltatására az MH HKNYP minden évben megszervezi és végrehajtja a „Feltöltés" szimulációs hadkiegészítési gyakorlatot.

Az idén október 7-17. között rendezik majd meg a gyakorlat interaktív szakmai (sorozó) napjait az MH HKNYP szervezeti elemeinél, a fővárosban és az ország 19 megyéjében. Ezeken a szakmai (sorozó) napokon gyakorolják be a hadkiegészítési feladatokat – természetesen a hadkötelezettség bevezetése nélkül. Helyszínenként 20-70 fő sorozását gyakorolják a résztvevő önként jelentkező diákok és önkéntes műveleti tartalékosok segítségével.

A gyakorlat során az MH HKNYP együttműködik a Magyar Honvédség érintett alakulataival, valamint a katonai igazgatási feladatokban – különleges jogrendi időszak bevezetése esetén – együttműködő rendvédelmi, védelmi igazgatási szervekkel.
A gyakorlat interaktív szakmai (sorozó) napjai a tervek szerint a sajtó nyilvánossága előtt zajlanak majd.