Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meteorhullás a Bakonyban

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. szeptember 15. 13:45

Meteor alatt most természetesen nem a világűrből származó természetes objektumokat értjük, hanem a „Meteor” fantázianevű célanyagot, amely a Közös Fellépés 2014 hadgyakorlaton az ellenséges felderítő repülőeszköz szerepét játszotta el. Nem sok sikerrel, pedig sokan kétkedtek abban, hogy a BTR-80/A páncélozott szállító harcjármű rendszeresített fegyvereivel le lehet szedni az égről ezeket az apróságokat.

1595979008
Bozóki Dezső szakaszvezető épp a találatok helyét mutatja a pórul járt Meteoron

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 62. lövész-zászlóalj eligazító sátra felett igazi trófea függ – az egyik lelőtt Meteor. (Benn egy másik, de ezt most még nem látjuk.) Rajta, név, dátum, aláírás – ahogy az illik. Persze mindez abszolúte nem afféle vadászzsákmány, mert a gyakorlat alapját a 21. századi hadviselés egyik tipikus harceljárása adja.

„A modern kori harcászatnak ma már jelentős részét képezi az alacsonyan repülő felderítő eszközök bevetése. Egy szárazföldi alegység álcázhatja magát akárhogyan: ha elrepül felette egy ilyen gép, az álca semmit sem ér. Annak érdekében, hogy ezt a fajta felderítő tevékenységet megakadályozzuk, minél hatékonyabban, és minél korábban el kell tudnunk pusztítatni ezeket a gépeket. Ráadásul, ha egy ilyen kisméretű eszközt sikerül megsemmisíteni, akkor mondjuk harci helikopterrel még könnyebb dolgunk lesz" – válaszolja érdeklődésünkre Deme László alezredes, a 62. lövész-zászlóalj parancsnoka, aki egyben a NATO-nak felajánlott zászlóalj-harccsoport kijelölt parancsnoka.

1595979008
A lövészeten készült fotón talán látni, hogy „BTR-szemszögből""milyen apró pontot is kell eltalálni…

Az alezredes azt is hozzáfűzi, hogy korábban ilyen lövészeti programot a haderő egyetlen alegysége sem hajtott végre, ezért is figyelemre méltó teljesítmény, hogy a harcjármű-irányzói állománynak a vártnál jobb hatásfokkal sikerült lelőni a Meteorokat. (Előzetesen azt jósolták, hogy még csak el sem fogják találni a célanyagot.)

1595979009
Íme egy nagyon pontos találat…

„Változtattuk a céleszköz repülési magasságát, és távolságát, de idézőjelben hiába…" – fűzi hozzá a zászlóalj-parancsnok, majd mosolyogva felnéz az első napok „zsákmányára".

Fotó: Búz Csaba hadnagy és a szerző