Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb harcokról értesültek az ENSZ dél-szudáni békefenntartói

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 31. 19:27

Az előző héten megkötött tűzszünet ellenére újabb összecsapásokra került sor Dél-Szudánban, Unité szövetségi államban – közölte január 30-án, csütörtökön az ENSZ dél-szudáni békefenntartó missziója (UNMIS).

Az ENSZ-misszió közlése szerint megbízható információkat kaptak arról, hogy az ország északi részében, Leer város közelében újabb összecsapásokra került sor lázadók és a kormányerők között. A világszervezet igyekszik más forrásból is megerősíteni az értesülést.

Az ország különböző részein összesen mintegy 79 ezer civil menekült a konfliktus elől az ENSZ kéksisakosainak oltalma alatt álló menekülttáborokba.

Az UNMIS szóvivője arra is kitért, hogy további információkat gyűjtenek az ország több részén, köztük a fővárosban Jubában és Borban elkövetett emberi jogi jogsértésekről.

A múlt csütörtökön, három hétig tartó tárgyalások eredményeként megkötött fegyverszünetet már korábban is megsértették Unité és Felső-Nílus szövetségi államokban. A felek egymást vádolják a megállapodás megsértésével.

Dél-Szudánban december közepe óta folynak az összecsapások, azóta, hogy Salva Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét. Utóbbi tagadja ezt, és azzal vágott vissza Kiir elnöknek, hogy valójában politikai ellenlábasait akarja eltávolítani.

A konfliktusban ezrek haltak meg és négyszázezren menekültek el otthonukból. Az összecsapások egyben etnikai színezetűek is: az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja.