Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb hat al-Kaida-taggal végeztek amerikai drónok Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 8. 18:09

Újabb hat feltételezett al-Kaida-taggal végeztek pilóta nélküli amerikai repülőgépek augusztus 8-án, csütörtökön Jemenben – közölték helyi tisztségviselők. Kevesebb mint két hét alatt ez volt a hatodik hasonló amerikai rakétacsapás a terrorhálózat emberei ellen.

Ezúttal is két autót ért rakétatalálat, mint az előző napi támadásban, és ugyanabban a tartományban, a délkeleti Máribban. Helyi lakosok látták, amint a két autó kigyullad, és drónok köröztek még utána is a levegőben.

Az előző nap hét ember halt meg az akkor eltalált két autóban.

Az utóbbi időszak hat támadásában harminc feltételezett terrorista vesztette életét.

Szerdán jelentette be a jemeni kormány, hogy a biztonsági erők meghiúsították az al-Kaida akcióját, amellyel egy kőolaj- és egy földgázterminál, valamint egy tartományi központ elfoglalását tervezték a merénylők. Egy jemeni kormányszóvivő szerint több tucat al-Kaida-tag vett volna részt az akcióban.

A terroristák vasárnap a keleti Hadramaut tartományban jemeni katonáknak öltözve akartak az exportra szánt kőolajat és földgázt tartalmazó tárolók közelébe jutni.

Tervbe vették az ott dolgozó nyugati szakemberek megölését vagy túszul ejtését is. A hatóságok szerint a terrorcsoport a tartomány székhelyének számító Mukalla várost is uralma alá vonta volna. A támadást úgy előzték meg, hogy a hatóságok erősítést küldtek a helyszínre, és mindenkinek megtiltották a belépést.

Az arab országban szigorú biztonsági készültség van érvényben, miután az elmúlt héten amerikai források közölték: a Közel-Keleten és Észak-Afrikában nőtt a terrortámadás veszélye nyugati célpontok ellen. Emiatt számos nyugati állam – köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia és Norvégia – nagykövetségét bezárták Szanaában, egyes követségi épületeket kiürítettek.

A jemeni miniszterelnök egyik tanácsadója szerint az amerikai biztonsági lépések egyik oka a tervezett akció leleplezése volt.