Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb lendületet vett a kormányerők támadása Moszulnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. március 6. 10:25

Újabb lendületet vett az Egyesült Államok által támogatott kormányerők támadása az Iszlám Állam ellen az észak-iraki Moszul városközpontjának elfoglalására – közölte március 5-én, vasárnap egy helyi katonai szóvivő, aki szerint a Tigris folyó nyugati partján a hadsereg déli és délkeleti irányból kemény harcok árán halad a település óvárosa felé.

A kormányerők januárban száznapos harcot követően foglalták el Moszul keleti felét. Február 19-én megindították rohamukat a Tigris nyugati partján fekvő negyedekben. Az elmúlt két napban azonban a térségben uralkodó rossz időjárás miatt megtorpantak.

Hajder al-Maturi, a szövetségi rendőrségi kommandók vezérőrnagya arról számolt be, hogy vasárnap heves harcokat vívtak az ellenséggel, ezek az összecsapások két hét óta a legerőteljesebbek voltak. Hozzátette, hogy katonáik házról házra haladnak, a térségbe mesterlövészeket is vezényeltek.

A libanoni Al-Majadin televíziós lánc olyan felvételeket sugárzott, amelyen látható volt, hogy a várost sűrű füst lepi be, miközben heves csatározás folyik.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) szerint mintegy 45 714 ezer ember hagyta el Moszult az elmúlt kilenc napban. Kiemelték, hogy különösen február 28-át követően menekültek el sokan, mintegy 17 000-en, majd március 3-án 13 000-en.

Tavaly októbertől, a harcok kezdete óta több mint 206 000 ember távozott Moszulból a harcok miatt. A lakhelyüket elhagyni kényszerülőket az Irak második legnagyobb városának környékén felállított táborokban helyezik el.