Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb területeket foglaltak vissza a kurdok Kobaniban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 24. 8:32

Visszafoglaltak az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezettől a kurd önvédelmi erők néhány utcát és egy piacot a szíriai-török határváros, Kobani északnyugati részén, és ezzel szinte teljesen kiszorították a dzsihadistákat a mintegy négy hónapja ostromolt városból – számolt be január 22-én, csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

Az összecsapások mindkét oldalon több halálos áldozatot szedtek, pontos adatokat azonban egyelőre nem tudni.

A legerősebb helyi kurd milíciát, a Népvédelmi Egységeket (YPG) az Egyesült Államok és arab szövetségeseinek légicsapásai segítik az IÁ elleni küzdelemben. A kurdok egyik szóvivője a dpa német hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Kobani védői mára a város területének nyolcvanöt százalékát foglalták vissza. Az elmúlt hónapokban kétszer is előfordult, hogy az Iszlám Állam birtokolta a város több mint felét.

A hét elején a kurdoknak a stratégiailag fontos Mistanur dombot is sikerült visszavenniük az IÁ-tól, amely két kilométerre Kobanitól délre fekszik. A szélsőségesek mindenesetre továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a határváros környékét.

Az Irakban és Szíriában is jelentős területeket elfoglaló dzsihadisták tavaly szeptember 16-án kezdték meg előrenyomulásukat a török-szíriai határon fekvő Kobani felé. A városért folyó harc jelképpé vált mindkét oldalon. Ha sikerülne a dzsihadistáknak a várost bevenniük, a szunnita lázadók egy hosszú övezetet tartanának ellenőrzésük alatt a Törökországgal határos területen.