Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb többnapos tűzszünetről állapodtak meg Kairóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 14. 17:28

A Gázai övezetre érvényes újabb tűzszünetről állapodott meg augusztus 13-án, szerda este a Kairóban tárgyaló izraeli és palesztin küldöttség – jelentette be egy egyiptomi illetékes az AFP francia hírügynökség közlése szerint.

A közvetítő 72 órás fegyvernyugvást említett, de később egy palesztin küldött úgy nyilatkozott, hogy a tűzszünet ezúttal öt napig, azaz hétfő estig érvényes.

Az előző tűzszünet meghosszabbításáról szóló döntés kevesebb mint egy órával a fegyvernyugvás szerda esti lejárta előtt született.

Nem sokkal korábban még úgy tűnt, hogy a tárgyalások nem eredményeznek újabb tűzszünetet, mert a Gázai övezetből rakétát lőttek ki Izrael déli részére. Az övezetet irányító szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász tagadta, hogy rakétát indítottak volna a körzetből. Áldozatról egyetlen jelentés sem tett említést.

A palesztin illetékes azt is bejelentette, hogy visszautaznak a palesztin területekre, és egyeztetést folytatnak Mahmúd Abbász elnökkel. Ezen már a tartós tűzszünet feltételeiről lesz szó – tette hozzá, és jelezte azt is, hogy reményei szerint a tartós fegyvernyugvásról is sikerül megállapodni a következő hetekben.