Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb ultimátumot tartalmazó hangüzenetet tett közzé az Iszlám Állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 29. 17:44

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet azzal fenyeget egy újabb hangüzenetben, hogy megöli a fogságában lévő jordániai pilótát, ha Szadzsida ar-Risávi iraki terroristanőt január 29-én, csütörtökön napnyugtáig nem engedik szabadon jordániai börtönéből.

Az üzenetet, amelyet az IÁ a YouTube videómegosztón és a Twitter mikroblogportálon tett közzé, állítólag Goto Kendzsi japán újságíró olvassa fel, aki szintén a dzsihadisták fogságában van. A japán kormány szóvivőjének bejelentése szerint ellenőrzi a hangüzenet hitelességét.

„Goto Kendzsi vagyok. Engem kértek meg ennek a hangüzenetnek a továbbítására. Ha Szadzsida ar-Risávi nem áll készen arra a török határnál január 29-én, moszuli idő szerint napnyugtakor, hogy értem kicseréljék, akkor Maáz al-Kasszaszbe jordániai pilótát azonnal megölik" – hallható a felvételen angolul.

Jordánia közben bejelentette: biztosítékot kapott az IÁ-tól arra, hogy a pilóta biztonságban van. Ammán megismételte, hogy abban az esetben kész elengedni az iraki foglyot, ha épségben kiszabadul a pilóta.

A Reuters hírügynökség szerint a két túsz sorsa feltehetőleg összefügg.

Az IÁ kedden azzal fenyegetőzött, hogy 24 óra múlva (japán idő szerint szerda este) megöli másik japán túszát és a fogságában lévő jordániai pilótát, ha követelése nem teljesül.

A legújabb hangüzenetet a szerdai határidő lejárta után néhány órával tették fel az internetre. Jordánia szerdán napközben jelentette be, hogy kész elengedni a fogságában lévő iraki terroristanőt a pilótáért. A jordániai tájékoztatási miniszter viszont nem említette a japán túszt.