Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz nyelvű fegyverzet-ellenőrzési tanfolyam kezdődött Budapesten

Szöveg: Benei Péter alezredes |  2015. január 29. 18:49

Orosz nyelvű fegyverzet-ellenőrzési tanfolyamot rendeznek január 26. és február 26. között Budapesten, az MH Kiképzési és Doktrinális Központban (MH KDK).

1595986855

A tanfolyamot Szpisják József dandártábornok, az alakulat parancsnoka nyitotta meg. A kurzuson a magyar hallgatókon kívül a belga, a brit, a cseh, az észt, a francia, a lengyel, a német, a spanyol és a szlovák ellenőrzési központok munkatársai is felfrissíthetik a fegyverzet-ellenőrzés orosz szakterminológiáját.

Az MH KDK előadóin túl a HM Védelempolitikai Főosztály, a kazah és az ukrán partnerszervezet, valamint a NATO ACCS (Arms Control and Coordination Section) és az EBESZ Konfliktusmegelőző Központ (OSCE CPC – Conflict Prevention Center) által delegált szakértők is segítik a hallgatók felkészülését.

1595986855

A tanfolyam különlegessége az, hogy hazánkban legutóbb − közel tízéves kihagyást követően − 2014-ben szerveztek hasonló, orosz nyelven megtartott kurzust. A rendezvény jelentőségét az adja, hogy a NATO-tagországok ellenőrcsoportjai által végrehajtott ellenőrzések több mint fele a volt Szovjetunió utódállamainak területére irányul, ahol elengedhetetlen az orosz nyelv megfelelő ismerete.

A tanfolyam során a résztvevők előadásokat hallgathatnak meg a hagyományos fegyverzet-ellenőrzés történetéről, a főbb szerződésekről (az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés – CFE-szerződés; a bizalom- és biztonságerősítő intézkedések 2011. évi bécsi dokumentuma – CSBM/VD 2011; a Nyitott Égbolt-szerződés – OS), a magyar fegyverzet-ellenőrzés jelenéről, a NATO fegyverzet-ellenőrzéssel kapcsolatos tervezési folyamatáról és a végrehajtás koordinálásáról.

1595986855

A kazah szakértő jóvoltából a szakterületi feladatok végrehajtásának közép-ázsiai aspektusairól hallhatnak a résztvevők, míg az ukrán résztvevő a bécsi dokumentum alapján létrejött kétoldalú megállapodások végrehajtása során összegyűlt tapasztalatokat osztja meg vendégeinkkel.

Az elméleti előadásokat követően a hallgatók gyakorlati foglalkozásokon ellenőrzéseket hajtanak végre a Magyar Honvédség kijelölt alakulatainál.

1595986855

Fotó: Varga Bernadett zászlós