Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újraindulnak az észak-koreai atomlétesítmények

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 3. 17:11

Észak-Korea újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét, s azokat áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használják majd – közölte a KCNA hivatalos hírügynökség az ország atomenergia-ügynökségének szóvivőjére hivatkozva.

A szóvivő kijelentette: a döntéssel Phenjan célja az, hogy „minőségileg és mennyiségileg is megerősítse atomarzenálját", ugyanakkor szükség van rá a súlyos áramhiány megoldásához is. Az újraindítandó létesítmények között van az az 5 megawattos, grafitfékezésű jongbjoni reaktor is, amelyet 2007-ben állítottak le egy nemzetközi nukleáris leszerelési megállapodás részeként.
A keddi bejelentés azután hangzott el, hogy Észak-Korea hetek óta harcias hangot üt meg, és atomcsapásokkal fenyegeti az Egyesült Államokat.

Phenjan azt hangoztatja, hogy fő célja az atomfegyvergyártás és az erősebb gazdaság.
Észak-Korea vezetője szerint az ország nukleáris fegyverei a potenciális agresszorok elrettentését szolgálják. Kim Dzsong Un ezt vasárnap hangoztatta Phenjanban a Koreai Munkapárt központi bizottságának ülésén. A teljes beszédét kedd reggel ismertette a KCNA. Az észak-koreai vezető – aki a hadsereg főparancsnoka is – hangsúlyozta, hogy az ország nukleáris ereje a háborúval szembeni megbízható elrettentés eszköze, s biztosítékot jelent Észak-Korea szuverenitásának megvédésére.

A Reuters hírügynökség megítélése szerint Kim Dzsong Un beszéde azt jelzi, hogy a figyelem a biztonságról a gazdasági fejlődés érdekei felé mozdult el. A kommunista ország vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy Észak-Koreát fegyverkezési versenyre igyekszik kényszeríteni, ennek célja pedig az, hogy akadályozza az ország gazdasági helyzetének javítását.

Az észak-koreai fenyegetések arra késztették az Egyesült Államokat, hogy megnövelje erőit a Koreai-félszigeten, s egy tengeri telepítésű radarplatformot, valamint egy rakétavédelmi feladatok ellátására is alkalmas rombolót vezényeljen az észak-koreai partok közelébe az országban folyó katonai tevékenység és az esetleges újabb rakétakilövések megfigyelésére.