Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyíri bakák a Donnál

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. április 3. 16:08

Kiállítással és előadással emlékezik meg a II. Rákóczi Ferenc nevét viselő Magyar Királyi 12. Honvéd Gyalogezred katonáiról az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoksága, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezete, valamint a Vay Ádám Kiképzőbázis könyvtára április 4-én, csütörtökön a hajdúhadházi bázis dísztermében.

Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban már bemutatkozott a Nyíri bakák a Donnál címet viselő kiállítás, mely az egykori nyíregyházi és nyírbátori laktanyák katonáiból álló gyalogezred helytállásának, megpróbáltatásainak állít emléket. Az ezred 1920-ban alakult, az országhatárok változása miatt megszűnt munkácsi és szatmári ezredek jogutódjaként.

A nyírségi ezredet nem a 2. magyar hadsereg csapatrészeként vezényelték ki a Don-kanyarhoz, hanem úgynevezett „felváltó alakulat" volt, 1942 októberében és novemberében vonult a frontra s vette át az ottani harci körzeteket. Az alakulat katonái a harctéren kapták meg a leváltott zászlóaljak fegyvereit s kapcsolódtak be az ütközetekbe. Az ezred súlyos veszteségeket szenvedett el a fronton, a 4500 fős sereg tagjai közül mindössze 751-en tértek haza Oroszországból.

A kiállítást − az április 4-i ünnepélyes megnyitót követően − a Vay Ádám Kiképzőbázison tekinthetik meg az érdeklődők. A megnyitó napján dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese „Don-kanyar egykor és ma"  címmel tart előadást.  A hadtörténeti előadás a teljesség igénye nélkül megpróbálja bemutatni, hogy egy mai katona miként látja az akkori eseményeket, a helyszíneket − és hogyan lehet mindezt mai szemmel, mostani tudással feldolgozni.

A rendezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a 14:00-kor kezdődő rendezvényre. További részletek a lövészdandár honlapján.