Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Útnak indult a harmadik gázai blokádtörő flottilla

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 27. 18:53

Útnak indult Kréta délkeleti partjaitól a Szabadság III. névre keresztelt harmadik „blokádtörő flottilla” a Gázai övezet felé, élén a Marianne av Göteborg nevű svéd hajóval – jelentette június 26-án, pénteken az izraeli közszolgálati rádió.

Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a Gázai övezetet lakosságát sújtó szárazföldi, légi és tengeri zárlat következményeire. A blokádot Izrael azután rendelte el, hogy a Hamász iszlamista szervezet 2006-ban elfogott egy izraeli katonát és egy évvel később erővel átvette az ellenőrzést a palesztin terület felett.
Az aktivisták több kisebb segélyszállító hajóval tartanak Gáza felé.

A Marianne av Göteborgon tizennyolcan utaznak, napelemeket, gyógyszereket és orvosi eszközöket visznek a gázai Sifa kórháznak.
A nagy médiafigyelemtől övezett újabb blokádáttörési kísérletben hetven palesztin párti aktivista vesz részt több mint húsz országból, köztük Tunézia volt elnöke, Monszef Marzúki, valamint egy izraeli arab parlamenti képviselő. Elkíséri őket az izraeli közszolgálati televízió forgatócsoportja is.
Az akció szervezői a rádiónak elmondták, hogy a Marianne av Göteborg megkezdte útjának befejező szakaszát a gázai övezeti partok felé. A legkevesebb három hajóból álló konvoj többi tagjának helyéről egyelőre nincsenek információk. Az aktivisták óvatosságból igyekeznek minél kevesebbet elárulni a hajók tartózkodási helyéről, útirányáról és kikötőhelyeiről.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön az „igazság megerőszakolásának" nevezte az akciót. A kormányfő egy nagygyűlésen bírálta a flottilla indítását, és azt, hogy nem a polgárháború sújtotta Szíriába küldenek hajókat.
Először öt évvel ezelőtt, 2010 májusában a török Avi Marmara nevű hajó kísérelt meg segélyeket eljuttatni a Gázai övezetre és ráirányítani a média figyelmét a blokád hatására. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta, s az akcióban tíz palesztin párti aktivista életét vesztette, huszonnyolcan pedig megsebesültek.
2011-ben ismét hajóraj indult Gáza felé, de az izraeli hadsereg ezt is feltartóztatta még a nemzetközi vizeken, majd a segélyszállítmányt az asdódi kikötőből biztonsági ellenőrzés után az övezetbe továbbították.