Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dekrétum a „Leghűségesebb Falvaknak”

Szöveg: Horváth Zoltán |  2015. június 27. 19:07

„Önöket a verejtékük, a vérük és a hűségük forrasztotta össze a magyar földdel” – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton délelőtt Nardán, a Hűségtúra első állomásán. Immár negyedik alkalommal rendezte meg a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület a Hűségtúrát.

Az egész hétvégén át tartó program a hagyományoknak megfelelően Nardán kezdődött, ahol a megjelentek megkoszorúzták a trianoni emlékművet. Hende Csaba honvédelmi miniszter az beszédében egy tavalyi ígéretére emlékeztette az egybegyűlteket. „Azt ígértem önöknek: mindent megteszek annak érdekében, hogy a magyar Országgyűlés fejet hajtson az önök hűsége, bátor magatartása előtt. Nos, Ágh Péter és Gyopáros Alpár képviselőtársaimmal sikerrel jártunk, és a parlament 2014. december 16-án megszavazta a CIII. számú törvényt, amelynek értelmében Narda, Szentpéterfa, Ólmod, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti ezentúl teljes joggal viselheti a Leghűségesebb Falu, azaz a Communitas Fidelissima címet" – fogalmazott a tárcavezető, majd átadta Glavanits Krisztina polgármesternek a törvényről szóló díszes dekrétumot.

1595996452

A törvény indoklása szerint a hét érintett nyugat-magyarországi település azzal érdemelte ki a szóban forgó címet, hogy 1921-ben fegyveres küzdelemmel kényszerítették ki azt az 1922-es népszövetségi döntést, amelynek értelmében a települések a trianoni békediktátumban foglaltak ellenére továbbra is Magyarországhoz tartozhassanak. A többségében horvátok lakta Nardán rendezett ünnepségen részt vett Veszelij Zsivkovics, Horvátország magyarországi nagykövetségének első titkára is.

1595996452

A Hűségtúra második állomása Felsőcsatáron volt, ahol a világháborús emlékművet koszorúzták meg a megjelent társadalmi szervezetek képviselői, köztük Hende Csaba. A koszorúzást követő ünnepségen a miniszter Lendvai Gábor polgármesternek adta át a felsőcsatáriak számára készített dekrétumot, amelyet Magyarország legmagasabb közjogi méltóságai láttak el kézjegyükkel, azaz Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Az ünnepségen megjelent Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott is.

1595996452

A negyedik alkalommal megtartott Hűségtúra vasárnap Vaskeresztes, Horvátlövő és Pornóapáti érintésével folytatódik majd.


Fotó: Horváth Csaba, Buruncz János