Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vádemelés Musarraf ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 20. 20:35

Vádat emeltek augusztus 20-án Pakisztánban az ország volt elnöke, Pervez Musarraf ellen azon a címen, hogy az extábornok felelős politikai ellenfele, Benazir Bhutto korábbi miniszterelnök 2007 decemberi megöléséért.

Az április óta iszlámábádi villájában házi őrizetben lévő Musarraf – akit rendkívüli biztonsági intézkedések mellett szállítottak a bíróságra – ártatlannak vallotta magát. Ha bűnösnek találják, halálra ítélhetik, vagy életfogytig tartó szabadságvesztést kaphat.

A független Pakisztán történetében példátlan eset, hogy vádat emelnek a hadsereg volt vezetője ellen. A dél-ázsiai országot 66 éves történetének több mint felében a katonaság kormányozta.

Megfigyelők szerint a Musarraf elleni eljárás gyengítheti azt a széles körben elterjedt meggyőződést, hogy a pakisztáni hadsereg érinthetetlen.
Jelenleg Pakisztánban az a Navaz Sarif a kormányfő, akinek a hatalmát Musarraf 1999-ben puccsal megdöntötte.
A 69 éves volt tábornok-elnök márciusban tért vissza Pakisztánba négy év önkéntes száműzetés után, hogy részt vegyen a májusi parlamenti választásokon, de eljárást indítottak ellene, ezért nem indulhatott.