Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Van még olyan műemlék, amit megkímélt az Iszlám Állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 27. 19:45

A dzsihadisták múlt hét csütörtökre elfoglalták Palmürát, ám a szíriai régészeti hivatal szerint a világörökség részét képező szíriai történelmi város műemlékei eddig sértetlenek.

Palmüra, a világörökség részét képező szíriai történelmi város műemlékei eddig sértetlenek, az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges dzsihadista szervezet még nem tett kárt bennük – közölte május 26-án, kedden a szíriai régészeti hivatal vezetője.

Maamun Abdulkarim ugyanakkor hozzátette: továbbra is tart attól, hogy a dzsihadisták felrobbantják a kétezer éves, római kori és más romemlékeket, köztük Bél templomát, mely a leghatalmasabb köztük. A szíriai illetékes telefonon tudatta a történelmi emlékek sértetlenségét olyanokra hivatkozva információi forrásaként, akik a romvárosban tartózkodnak.

Mindemellett egy, kedden a világhálón közzétette videofelvétel is sértetlennek mutatja a műemlékvárost. A felvételt az IÁ-t támogató honlap tette közzé, állítása szerint a képek azután készültek, hogy a dzsihadisták múlt hét csütörtökre elfoglalták Palmürát.

A terrorszervezet világnézete szerint az ókori műemlékek a bálványimádás kellékei, ezért bűnös dolgok. A dzsihadisták ugyanakkor gyakorlatiasan is gondolkodnak: a mozdítható műkincseket eladják a feketepiacon, ami jól jövedelmező bevételi forrásuk.

Az Iszlám Állam a közelmúltban több olyan videofelvételt is közzétett az interneten, amelyen harcosai történelmi emlékhelyeket dúlnak szét.