Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tengerentúlról „hazatért” kincsek a Hadtörténeti Múzeumban

Szöveg: Dr. Sallay Gergely - Bálint Ferenc |  2015. május 27. 18:42

Rédey Tamás, Amerikai Egyesült Államokban élő egykori magyar hadapród-iskolai növendék jóvoltából az elmúlt évtizedekben már számos értékes műtárgy- és dokumentumegyüttes „tért haza” a magyar katonai emigráció tagjai és leszármazottaik adományaként. Segítségével és tevékeny közreműködésével a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a napokban ismét felbecsülhetetlen értékű műtárgyakkal gyarapodott.

John L. Dömötör, a Kanadai Királyi Haditengerészet nyugállományú tábori lelkész korvettkapitánya – Rédey Tamás útján – két ritkaságszámba menő zászlót ajánlott fel ajándékként a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum számára. Az Osztrák–Magyar Monarchia kereskedelmi hajóin használt állami lobogót a kiegyezés után rendszeresítették és egészen az első világháború végéig használták, a magyar királyi honvédség hadtestparancsnoki rangjelző zászlója pedig a második világháború időszakából származik.

1595994388

Ugyancsak az átadott műtárgyak között találjuk a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét hadiszalagon, kardokkal. A rangos kitüntetést Horthy Miklós kormányzó 1944. szeptember 25-én kelt legfelsőbb elhatározásával adományozta nemes hajniki Bezegh-Huszágh István vezérkari századosnak, „az ellenség előtt tanúsított vitéz magatartásáért és a hadműveletek vezetésében való eredményes közreműködéséért." A rendjelet az egykori kitüntetett lánya, Kalotay (született: Bezegh-Huszágh) Orsolya adományozta az intézménynek.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, dr. Kovács Vilmos ezredes a napokban az intézmény Ezüst Emlékérmét adta át Rédey Tamásnak, megköszönve azt az önzetlen tevékenységet, amelyet az egykori nagyváradi hadapród-iskolai növendék mindeddig a magyar katonai vonatkozású hagyatékok repatriálása terén kifejtett, és remélhetőleg még hosszú ideig folytatni fog.

1595994388

Fotó: Szikits Péter