Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váratlanul Afganisztánba érkezett a brit miniszterelnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 3. 21:37

Be nem jelentett látogatásra október 3-án, pénteken Kabulba érkezett David Cameron brit miniszterelnök.

Cameron az első külföldi vezető, aki látogatást tesz Afganisztánban az új elnök, Asraf Gáni hétfői beiktatása óta. A brit kormányfő nem csak Gánival folytatott megbeszéléseket, hanem az új államfő korábbi riválisával, a miniszterelnökévé kinevezett Abdulla Abdullával is.

A látogatásnak különös aktualitást ad, hogy a tervek szerint december végéig kivonják Afganisztánból a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) harcoló alakulatait. A hétfőn aláírt afganisztáni-amerikai biztonsági szerződés értelmében ugyanakkor 2015-ben is az országban marad 12,5 ezer külföldi, köztük 9800 amerikai katona, akik főleg az afgán biztonsági erők kiképzésével és tanácsadással fognak foglalkozni, s támogatást nyújtanak a helyi fegyveres szerveknek.

Jelenleg mintegy 41 ezer NATO-katona állomásozik Afganisztánban, 2012-ben pedig még 130 ezer volt a létszámuk.
Az Egyesült Államok után Nagy-Britannia járult hozzá a második legnagyobb kontingenssel a nemzetközi békeerőhöz. Az elmúlt években a tálib lázadók mintegy 450 brit katonát öltek meg Afganisztánban a különböző összecsapásokban, illetve merényletekben.

* * *

Köszönetet mondott áldozataikért a NATO Afganisztánban szolgáló katonáinak október 3-án, pénteken Asraf Gáni új afgán elnök abból az alkalomból, hogy be nem jelentett látogatásra Kabulba érkezett David Cameron brit miniszterelnök.

„Köszönetet mondok ezeknek a családoknak, amelyek drága életeket veszítettek el" – jelentette ki a csupán négy napja felesketett elnök a Cameronnal tartott tárgyalása utáni közös sajtóértekezleten.

Megemlékezett a harc közben elesettekről, a halott és sebesült külföldi katonákról, mindazokról, akik a tálibok közel 13 évvel ezelőtti elűzése óta estek a harcok és merényletek áldozatául.

Kiemelte, hogy a külföldi és afgán katonák vállvetve küzdöttek a tálibok ellen, s „az önök ittléte következtében London és a világ többi része is biztonságosabb hely lett". E szavak nem vágnak egybe elődjének, Hamid Karzainak a nézeteivel. Karzai az utóbbi években számos alkalommal bírálta a NATO-missziót, és nem volt hajlandó jóváhagyni a külföldi erők egy részének maradását az év végén esedékes kivonulás után. Az erről szóló szerződéseket már Gáni beiktatásának másnapján, kedden aláírták Afganisztán, az Egyesült Államok és a NATO képviselői.

„Mindannyiunk közös célja egy biztonságosabb, stabil és virágzó Afganisztán – mondta a pénteki sajtóértekezleten a brit kormányfő. „Olyan Afganisztánt akarunk, amely többé nem terroristák menedéke, nem fenyegeti országaink biztonságát, és ma megvitattuk, hogyan tudjuk elérni e célokat" – tette hozzá.

Cameron arról biztosította vendéglátóit, hogy Nagy-Britannia mindig erős partnere lesz Afganisztánnak, és kijelentette: örömére szolgál, hogy a jövőben együtt dolgozhat Gánival és Abdulla Abdulla kormányfővel.

Cameron az első külföldi vezető, aki látogatást tesz Afganisztánban az új elnök beiktatása óta.

A brit kormányfő nem csak Gánival folytatott megbeszéléseket, hanem az új államfő korábbi riválisával, a miniszterelnökévé kinevezett Abdullával is.

A tervek szerint december végéig kivonják Afganisztánból a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) harcoló alakulatait.

A hétfőn aláírt afganisztáni-amerikai biztonsági szerződés értelmében ugyanakkor jövőre is az országban marad 12,5 ezer külföldi, köztük 9800 amerikai katona, akik főleg az afgán biztonsági erők kiképzésével és tanácsadással foglalkoznak majd, s támogatást nyújtanak a helyi fegyveres testületeknek.