Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi megállapodást írt alá az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 29. 16:43

Tíz évre szóló védelmi megállapodást írt alá április 28-án, hétfőn az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek: a paktum értelmében az amerikai hadsereg ideiglenesen szárazföldi csapatokat, repülőgépeket és haditengerészeti egységeket állomásoztathat a délkelet-ázsiai ország bizonyos támaszpontjain.

A megállapodást néhány órával azelőtt írta alá az Egyesült Államok manilai nagykövete és a Fülöp-szigeteki védelmi miniszter, hogy Barack Obama amerikai elnök megérkezett Manilába, négy országot érintő ázsiai körútjának utolsó állomására.

Obama az ABS-CBN Fülöp-szigeteki televíziónak adott interjúban azt mondta, a megállapodás hozzájárul majd a regionális biztonság erősítéséhez, a Fülöp-szigeteki haderő kiképzésének fejlesztéséhez és az esetleges humanitárius válságok, természeti katasztrófák hatékonyabb és gyorsabb kezeléséhez.

Az amerikai elnök látogatása előtt baloldali aktivisták tiltakoztak a védelmi megállapodás és az amerikai haderő fokozott jelenléte ellen az Egyesült Államok manilai nagykövetsége előtt. A tüntetők szerint a paktum nagy visszalépést jelent azután, hogy az 1990-es évek elején felszámolták azokat a hatalmas amerikai bázisokat, amelyeknek csaknem egy évszázadon keresztül fontos szerepük volt a Fülöp-szigeteken.

Az új védelmi paktum értelmében a támaszpontok a Fülöp-szigetek ellenőrzése alatt maradnak, az amerikai katonák nem állandó jelleggel állomásoznak majd ott, hanem folyamatos rotációban használják azokat a közös kiképzésekre. A Fülöp-szigetekre érkező amerikai haderő nagyságát és a tartózkodás pontos időtartamát illető részletek még kidolgozásra várnak. A Fülöp-szigeteki alkotmány tiltja, hogy az országban állandó amerikai bázisokat hozzanak létre.

Barack Obama a két ország közötti gazdasági és védelmi együttműködésről tárgyalt Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnökkel. Este díszvacsorán vesz részt a Malacanang elnöki palotában, kedden pedig lerója kegyeletét a manilai amerikai katonai temetőben.

Obama a Fülöp-szigetek előtt Japánba, Dél-Koreába és Malajziába látogatott el. Ázsiai körútjának legfőbb célja az volt, hogy „újraegyensúlyozza" az Egyesült Államok és a térség viszonyrendszerét, és támogatásáról biztosítsa szövetségeseit, különös tekintettel Kína területi követeléseire és fokozódó fegyverkezésére.