Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végéhez közeledik a nagy külföldi katonai bevetések időszaka

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 17. 12:33

A végéhez közeledik az a korszak, amikor az Egyesült Államok nagy létszámú szárazföldi haderőket telepített külföldre egyes országok társadalmi újjáépítésének segítéséhez – mondta Barack Obama amerikai elnök december 15-én, hétfőn este Afganisztánból visszatért, több ezer katonához intézett beszédében a New Jersey-i McGuire-Dix-Lakehurst katonai támaszponton.

Emlékeztetett arra, hogy 2009-es hivatalba lépésekor még csaknem 180 ezer amerikai katona állomásozott Irakban és Afganisztánban, az idén december végére pedig 15 ezer főre gyérül létszámuk. Obama ugyanakkor megjegyezte: az Egyesült Államok továbbra is a világtörténelem legjobban képzett, legjobb vezetésű és legjobban felszerelt hadseregét fogja fenntartani, mert – mint fogalmazott – a világ mindig igényelni fogja a segítséget. Hozzátette, hogy az amerikai hadseregnek késznek kell lennie széles körű feladatok végrehajtására.

Obama kitért arra, hogy két hét múlva befejeződik a még Afganisztánban tartózkodó amerikai haderő jelentős részének kivonása, bár maradnak még amerikai katonák az ázsiai országban, hogy segítsék a helyi rendfenntartó erőket a tálib felkelők és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat elleni műveletekben.