Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Azonnali reagálás vészhelyzetben

Szöveg: Budai Anna |  2014. december 17. 11:27

Második alkalommal rendeztek – az egészségügyi szakzsargon szerint – köztes szintű újraélesztési kurzust (Immediate Life Support Course) december elején Hódmezővásárhelyen, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár egészségügyi központjában.

1595984720

A tanfolyam célja az volt, hogy az egészségügyi szakállomány elsajátíthassa azokat a feltétlenül szükséges azonnali teendőket, amelyeket egy váratlan keringésmegállással járó eset helyszínén alkalmazni kell. Ezek a felismerés, az egyszerű eszközökkel történő légútbiztosítás és lélegeztetés, az alapfokú, valamint az emelt szintű újraélesztés – latinul resuscitatio – során alkalmazandó leggyakoribb gyógyszerek adagolása, valamint az automata és manuális defibrillátor biztonságos alkalmazása.

1595984720

Az egynapos tanfolyamon − az idő rövidsége ellenére − minden egészségügyi szakdolgozónak és orvosnak sikerült új készségeket elsajátítania, a meglévőket felfrissítenie. A tanfolyam eredményességének kulcsa az volt, hogy az oktatók kis csoportokban dolgoztak az állománnyal, így személyre szabott visszajelzésekkel tudtak szolgálni nekik a feladatok során. A kurzus ideje alatt a katonák támogató, nyugodt környezetben gyakorolhatták a valóságban felfokozott idegállapotban végzett, nagy precizitást és gyors helyzetértékelést igénylő tevékenységet.

A résztvevők a kurzus sikeres elvégzéséről nemzetközileg elismert oklevelet kaptak.

1595984720

Fotó: a szerző felvételei