Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem telepítenek orosz hadászati rakétákat a Krímbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 17. 10:21

Nincs tervbe véve az orosz hadászati rakéták telepítése a Krímbe – közölte december 16-án, kedden az orosz haderőnem parancsnoka, utalva arra, hogy nincs is értelme ilyen nagy hatótávolságú, elsősorban atomtöltetet hordozó csapásmérő fegyverek elhelyezésének a félszigeten.

Az Interfax hírügynökség szerint Szergej Karakajev vezérezredes, a hadászati rakétaerők parancsnoka azt mondta moszkvai sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva, hogy a hadászati rakétaerőknek nincsenek ilyen tervei. Mint mondta, „erre nincs szükség".

A tábornok kifejtette: a korszerű ballisztikus rakéták hatótávolsága akkora, hogy a világ bármely pontján található célpontokra képesek csapást mérni anélkül, hogy közelebb vinnék őket az országhatárhoz. Mi több, az ilyen rakétákat pont azért telepítik az ország belsejébe, mert ott a legvédettebbek egy esetleges támadással szemben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn az Interfaxnak nyilatkozva nem zárta ki, hogy országa atomfegyvereket telepít Krím félszigetre. Lavrov szerint Oroszországnak a nemzetközi joggal összhangban minden alapja megvan ahhoz, hogy úgy rendelkezzen saját legitim atomarzenálja felett, ahogyan érdekei diktálják, a nemzetközi jogi kötelezettségeinek megfelelően.

Oroszország márciusban csatolta el Ukrajnától a Krím félszigetet a stratégiai fontosságú Szevasztopol városával együtt, ahol az orosz fekete-tengeri flotta támaszpontja volt. A Krím annektálása óta az orosz közvéleményt foglalkoztatja az a kérdés, hogy Oroszország milyen intézkedéseket tesz a félszigeten saját biztonsága érdekében.