Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földmunka közben találták meg az aknavetőgránátot

Szöveg: Szűcs László |  2014. december 17. 9:15

Az 50. héten, azaz december 8−14. között 41 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 16 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Bátyi Edina főtörzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 2566 bejelentést kaptak.

December 8-án Inárcsra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Bajcsy-Zsilinszky utcában, földmunka közben egy második világháborús robbanószerkezet került elő. A Hadházi Sándor zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a munkások egy 8 centiméteres, német gyártmányú aknavetőgránátot találtak. A robbanószerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

December 9-én Válon, a település külterületén, egy mezőgazdasági területen nyolc kilogrammnyi gyalogsági lőszerre bukkantak. A veszélyes világháborús maradványokat a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Ugyanezen a napon Tácon is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Nádor-csatorna partján − a terület műszeres átvizsgálása során − egy 120 milliméteres, valamint egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak a tűzszerészek. A robbanószerkezeteket a Horváth Csaba őrnagy vezette járőr szállította el a központi gyűjtőbe.

Címkéktűzszerész