Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végeztek az afgán terrortámadás értelmi szerzőjével

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. január 25. 10:07

Az afganisztáni hírszerzés tagjai végeztek annak a terrortámadásnak az értelmi szerzőjével, amelyet két napja követtek el tálib harcosok a közép-afganisztáni Vardak tartomány egy katonai létesítménye ellen – közölte január 23-án az afgán hírszerzés (NDS).

Az egyelőre csak Noman néven azonosított tálib parancsnokot a hírszerzés közleménye szerint kedd este ölték meg a Vardak tartomány fővárosánál, Maidansarnál végrehajtott légicsapásban, amelyben a parancsnok hét társa is életét vesztette. A tálibok egyelőre nem kommentálták a hírt.

A tálibok által hétfőn elkövetett támadásban egyes források szerint az afgán biztonsági erők több mint száz tagja halt meg. Ez volt az elmúlt hónapok legvéresebb terrorakciója az országban. A merényletet éppen azon a napon követték el, amikor a tálibok újabb béketárgyalási fordulót kezdtek Katarban az amerikai kormány képviselőivel.

A szélsőséges iszlamisták az elmúlt időszakban megerősítették helyzetüket a kabuli kormánnyal szemben, amely jelenleg az ország alig 55 százalékát tartja ellenőrzése alatt, ami a legalacsonyabb szint az afganisztáni újjáépítést felügyelő amerikai hatóság (SIGAR) 2015 óta vezetett nyilvántartásában.

Az elmúlt években az afgán kormány felhagyott a halálos áldozatok számának részletes közlésével, de Asraf Gáni afgán elnök tavaly azt közölte, 2015 óta 28 ezer afgán rendőrségi tisztviselő és katona halt meg fegyveres támadásban.