Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mentési módszereket gyakoroltak a hadihajós katonák

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy |  2019. január 25. 11:21

A nyílt vízen adódó vészhelyzetek elhárításához speciális eszközökre és különleges technikák ismeretére van szükség. Ilyen szituációk elméleti és gyakorlati kezelését sajátították el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadihajós képzésen résztvevő katonái a napokban, az MH Hadikikötőben.

1599198356
„A felkészítés részeként megszokott, hogy szakoktatót kérünk fel a hajózáshoz szervesen nem kötődő, de a biztonság szempontjából fontos tudásanyag átadásához" – mondta Koch Norbert főhadnagy, megbízott alosztályparancsnok, akitől megtudtuk azt is, hogy a nyílt vizeken olyan típusú balesetek is történhetnek, amelyeknek kezelése eltérhet a szárazföldi esetektől.

Ezekről az ön- és társmentési módszerekről tartott bemutatót Besenyei István százados, az alakulat egészségügyi tisztje a képzés résztvevőinek. Az elméleti oktatást követően a katonák gyakorlatban is bemutatták az elsajátított életmentő technikákat, sebkötözési eljárásokat.

1599198356

Koch Norbert főhadnagy hangsúlyozta: egy esetleges baleset bekövetkezésekor a hajókon tovább bonyolíthatja a mentési terv végrehajtását, hogy sok esetben szűk térből kell kijuttatni a sérültet. Ennek kivitelezéséhez nyaki- vagy gerincsérülés esetében speciális hordágy alkalmazása szükséges, amely rendelkezésre áll az ezred hadihajóin.

A közeljövőben a hajós ellátást segítő eszközök használatát is el kell sajátítania a tanfolyam résztvevőinek – akárcsak a folyóból való embermentést -, ezért tavasszal már a hadihajókon, valós körülmények között gyakorolják majd a különböző vészhelyzetek kezelését a katonák.

1599198356

Fotó: Besenyei István százados