Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar elnökség a „Tisza” Többnemzetiségű Műszaki Zászlóaljnál

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. január 25. 13:49

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese január 24-én Kijevbe utazott, hogy átvegye a „Tisza” Többnemzetiségű Műszaki Zászlóalj soros elnöki tisztségét Serhii Bessarab altábornagytól, ukrán vezérkarfőnök-helyettestől. Idén szeptemberben – magyarországi közös gyakorlatuk során – új helyszínen és új képességekkel mutatkozik be a zászlóalj.

1599198357
A „Tisza" Többnemzetiségű Műszaki Zászlóalj tavaly ősszel, Ukrajnában megrendezett irányítócsoport-ülésén hozott döntés értelmében 2019-ben hazánk látja el a zászlóalj vezető szerepkört – ennek megfelelően idén hazánk adja az irányító csoport elnökét, a zászlóalj parancsnokát, valamint Magyarországon hajtják végre a „Blonde Avalanche 2019" elnevezésű, számítógépes szimulációval egybekötött parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatot.

1599198358
A vezető szerepkör ünnepélyes átadás-átvételére január 24-én Kijevben került sor. A zászlóalj parancsnoki teendőit 2019. évben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományába tartozó Zsóri Ferenc alezredes látja el.

1599198358

A mintegy 700 fős Tisza-zászlóalj magyar-román-szlovák-ukrán közös alegységének alaprendeltetése a Tisza vízgyűjtő területén bekövetkezett árvizek, illetve más természeti csapások, ökológiai katasztrófahelyzetek esetén az érintett lakosság megsegítése, a károk elhárításában való részvétel. A négy műszaki századból álló ideiglenes katonai szervezet törzse évente tart törzsvezetési gyakorlatot. A szervezetet és az eszközrendszert úgy alakították ki, hogy egy árvízi védekezés során képesek legyenek a hatékony beavatkozásra, életek mentésére, a töltések megerősítésére. Mindig az az ország adja a parancsnokot, amelynek a területén zajlik a gyakorlat.

1599198358
Fotó: Magyar Honvédség Parancsnokság