Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erős együttműködés az attasétestület tagjaival

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2019. január 25. 14:17

A világban végbemenő változások megkövetelik, hogy a befogadó országok és a katonai attasétestületek tagjai még szorosabb együttműködésben dolgozzanak – hangzott el január 25-én Budapesten, az attasétestület tagjai számára rendezett szokásos év eleji köszöntőn.

1599198362
Év eleji köszöntőn fogadta a Magyarországra akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasétestület tagjait a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban pénteken Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az eseményen részt vett Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Szabó István honvédelmi ügyekért felelős államtitkár, Kádár Pál közigazgatási államtitkár, Vezekényi Csaba védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár, Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, illetve a tárca és a haderő számos további vezetője is.

1599198362
Beszédében a honvédelmi miniszter tájékoztatta az attasékat a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetésében végbement szervezeti változásokról. Biztosította a megjelenteket, hogy a tárca és a haderő vezetői megfelelő keretek és formák, szabályok betartása mellett a jövőben is állnak rendelkezésükre, hogy reális információkkal tájékoztassák őket az aktuális eseményekről. Benkő Tibor hozzátette: a szervezeti felépítés és a vezetés struktúrája azért is változik, mert a honvédség rendkívül intenzív, gyors és teljes körű átalakuláson, átfegyverzésen megy keresztül. „Katonai attasékról van szó, így nem kell elmagyarázni, hogy a világban, Európában végbemenő változások milyen elvárásokat támasztanak a fegyveres erőkkel szemben. Ugyanakkor a Magyar Honvédségben, illetve más országokban végbemenő változás azt is megköveteli, hogy a katonai attasék és az adott ország képviselői között még erősebb, még szorosabb együttműködés alakuljon ki" – szögezte le.

1599198362
A miniszter megköszönte az attasék eddigi munkáját, és a jövőben is korrekt, előremutató, szoros együttműködést kért a megjelentektől. „Kívánok önöknek pályafutásukhoz sok sikert, erőt, egészséget, és kívánom, hogy – az új vezető állománnyal nagyon szoros kapcsolatban – őszinte, körültekintő, előremutató munkát tudjanak végezni. Kívánom, hogy családjukkal együtt érezzék jól magukat Magyarországon, és jó emlékekkel tudjanak majd visszatérni hazájukba" – zárta köszöntőjét Benkő Tibor.

1599198363
Válaszában Toma-Stefan Savu ezredes, a Budapesti Katonai Attasétestület doyenje úgy fogalmazott: 2018 eseményei nem erősítették a világban a biztonságot, hiszen új katonai konfliktusok, terrortámadások tanúi lehettünk, illetve új fegyverkezési verseny bontakozott ki. Ebben a helyzetben a béke védelmezőiként az attaséknak még több hidat kell építeniük az egyes nemzetek között. Az ezredes hozzátette: a Budapestre akkreditált katonai diplomaták ugyanakkor eseményekben gazdag, jó évet zártak, és hálásak a tárca, illetve a honvédség erőfeszítéseiért. Savu ezredes azt is kiemelte, hogy testközelből figyelték a magyar katonai szervezeti reformokat, valamint a nagyszabású beszerzési tevékenységet, amely révén – egyebek mellett – új repülőgépeket, helikoptereket, páncélosokat, önjáró lövegeket szerez be a haderő a honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében. Az attasétestület doyenje köszönetet mondott Magyarországnak, a honvédelmi tárcának és a Magyar Honvédségnek az elvégzett munkáért, az időért, a nyitottságért és a barátságért, amelyben részeltették a testület tagjait. Emellett a még szorosabb, egyre jobb szellemű együttműködés mellett tett hitet 2019-ben is.

1599198363
Fotó: Szabó Lajos zászlós