Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres volt a szerda Aleppóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 5. 23:32

Az al-Kaida szíriai szárnya és más szélsőséges iszlamista csoportok megtámadtak egy fontos hírszerzési létesítményt az északi Aleppó városában március 4-én, szerdán – egy súlyos robbantásban és heves harcokban több tucatnyian meghaltak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigráns szervezet szerint a dzsihadista felkelők alagutat fúrtak a légierő hírszerzéséhez tartozó épület alá, s ott robbanószerkezetet hoztak működésbe. A detonáció az épület nagy részét lerombolta. A helyszínen jelenleg is folynak a harcok a felkelők és a kormányerők között, az utóbbiak egyebek mellett légicsapásokkal próbálják visszaverni a támadást. Eddig a kormányerők 20 tagja és 14 felkelő vesztette életét – közölte az OSDH.

A támadás tényét egy aleppói civilszervezet, a felkelők, illetve a kormányerők egy tagja is megerősítette, bár a szíriai állami média nem számolt be arról.

Az al-Kaida terrorhálózat szíriai szárnya, az an-Nuszra Front a Twitteren közölte, hogy lerohanták a létesítményt és környékét.

A légierő hírszerzése az egyik legfontosabb és leginkább félelemetesebb biztonsági szolgálat Szíriában. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője azt mondta, az aleppói támadás nagy csapást jelent a szíriai rezsimre nézve.

A Szíria északi részén, a török határtól 50 kilométerre fekvő Aleppó egy részét a kormányerők, más területeit különböző felkelőcsoportok ellenőrzik. Aleppó a polgárháború kezdete előtt az ország második legnépesebb városa volt, de azóta nagy részét lerombolták. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja azon dolgozik, hogy helyi tűzszünetet hozzon tető alá a szemben álló felek között a városban, de legutóbbi tervét a felkelők vasárnap elutasították.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődő, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 220 ezret.