Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Viktória Kereszt: az első élő kitüntetett

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2015. február 27. 19:32

Joshua Leakey tizedes saját kezűleg vehette át a brit fegyveres erők legmagasabb kitüntetését, a Viktória Keresztet.

A most 27 éves, az első ejtőernyős zászlóaljnál szolgáló ejtőernyős katona harmadikként érdemelte ki a rangos kitüntetést a brit haderő Afganisztánban szolgálatot teljesített katonái közül. Bryan Budd szakaszvezető 2006-ban, illetve James Asworth szakaszvezető 2013-ban végrehajtott kimagasló afganisztáni katonai teljesítménye az életükbe került, s így a Viktória Keresztet csak posztumusz kaphatták meg.

1595988627

Az Afganisztánban három missziót teljesítő Joshua Leakey tizedes a kitüntetést saját életnek „teljes semmibevételével" végrehajtott helytállásának köszönheti. A tizedes egységét Helmand tartományban érte rajtaütés. A brit-amerikai őrjáratot 2013 augusztusában érte támadás a dél-afganisztáni Nawzad térségében. A géppuskás katona az ellenséges tűzben teljes felszerelésben 100 méteres futással ért le egy kisebb hegyről, hogy elsősegélyt nyújtson egy amerikai tengerészgyalogos századosnak, akit váll-lövés ért. Ezután visszafutott a dombtetőre, de eközben a géppuskáját több lövés is érte, ezért ismét visszafutott a völgybe egy másik géppuskáért – aztán irány a dombtető.

A géppuska tüzének támogatásával végül sikerült az ellenséges erőt visszavonulásra késztetni, így az őrjárat megmenekült, köszönhetően a csapat legfiatalabb tagja kiemelkedő teljesítményének. A kitüntetés indoklásánál kiemelték: a tizedes egymaga húsz ellenséges harcossal vette fel a küzdelmet. „Tevékenységéről példát véve és az általa nyújtott tűztámogatást kihasználva az egység megújult elszántsággal vette fel a harcot az ellenséggel. A rangját magasan meghaladó, határozott vezetői magatartásának köszönhető, hogy az egység visszanyerte a kezdeményezést és megelőzni a számottevő veszteséget."

Érdekesség, hogy a tizedes egy családtagját, Nigel Gray Leakey őrmestert is felterjesztették a kitüntetésre 1945-ben, Észak-Afrikában nyújtott teljesítményéért. Az őrmester is posztumusz kapta meg a kitüntetést.

Joshua Leakey tizedes „mélyen megtisztelve érzi magát" a kitüntetés miatt, de véleménye szerint az elismerés a bajtársait és a zászlóalját illeti, nem őt. „Csak egy újabb nap volt az irodában. Emlékezetes őrjárat volt, de hát ez történt. Az ejtőernyős ezred feladata, hogy az ellenséggel harcoljon és ezt tettük aznap is."