Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszavágtak a törökök az Iszlám Államnak az isztambuli merényletért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 16. 21:32

Törökország az isztambuli merénylet megtorlásaként január 14-én, csütörtökön tüzérségi csapásokat mért az Iszlám Állam iraki és szíriai állásait, a támadásban 200 iszlamista fegyveres halt meg – jelentette be Ankarában Ahmet Davutoglu kormányfő.

Ha kell, a szárazföldön és a levegőből is támadják az Iszlám Állam állásait. A legutóbbi tüzérségi támadásban ötszáz alkalommal adtak le lövést az iszlamistákra. Az akciók addig tartanak majd, amíg az Iszlám Állam el nem hagyja a Törökországgal szomszédos határvidéket – mondta a török miniszterelnök.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns szervezet jelentése szerint a török tüzérség csak a szíriai határvidéket támadta. A megölt dzsihadisták számát a szervezet nem tudta megerősíteni.

Az Iszlám Államhoz közel álló al-Amak hírügynökség eközben arról számolt be, hogy a török hadsereg a szíriai Aleppótól északra gránátokkal lőtt egy falut, amelyet előzőleg elfoglaltak a dzsihadisták. Áldozatokról egyelőre nincs hír.

Kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Isztambul történelmi belvárosában található Sultanahmet téren. A támadásért Törökország az Iszlám Állam terrorszervezetet tette felelőssé, de eddig senki sem vállalta magára a merényletet. A robbantásban tíz ember meghalt, valamennyien német állampolgárok voltak. Tizenheten sebesültek meg.