Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington Algériát szeretné megnyerni egy Mali elleni esetleges akcióhoz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 30. 13:13

Algéria támogatását szeretné megszerezni Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a Mali északi részét elfoglaló, az al-Kaidához köthető iszlamista lázadók kifüstöléséhez.

Hillary Clinton október 29-én, hétfőn érkezett Algírba, ahol Abdel-Azíz Buteflika algériai elnökkel tárgyalt. Washington ha nem is katonai, de legalább hírszerzési támogatást szeretne a térség legstabilabb államától.

Az ENSZ és a nyugati hatalmak is ragaszkodnak hozzá, hogy bármilyen mali inváziót afrikai csapatok vezetése alatt kell végrehajtani. A tervekben elsősorban Mali déli kormányával és a szomszédos államokkal számolnak.

A Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége 3000 katonát akart küldeni, azonban ez kevésnek tűnik a Franciaország méretű terület feletti ellenőrzés átvételére.

Az Egyesült Államok lépéseket kíván tenni a mali kormány megsegítése és az északi – feltehetően a bengázi amerikai konzulátus elleni támadásban részt vevő terroristáknak menedéket nyújtó – országrész felszabadítása érdekében. Ezt jelzi az is, hogy Maria Otero, polgári biztonságért, demokráciáért és emberi jogokért felelős amerikai államtitkár hétfőn Maliba utazott.

Amerikai diplomáciai források szerint az Egyesült Államok nem fog aktívan részt venni a beavatkozásban, hacsak erre kimondottan nem kap felkérést.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló iszlamisták a márciusi államcsínyt kihasználva vonták ellenőrzésük alá Mali északi részét, és az iszlám törvénykezést bevezetve rettegésben tartják a lakosságot.