Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington tízmillió dollárral támogatja a szíriai felkelőket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 13. 8:15

Washington tízmillió dollárt bocsát a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) felkelőcsoport rendelkezésére, de szigorúan meghagyta, hogy a támogatást kizárólag nem katonai célú beszerzésekre fordítsák.

Barack Obama elnök utasította írásban helyi idő szerint április 11-én, csütörtökön a washingtoni külügyminisztériumot és a védelmi minisztériumot, hogy szabadítsák fel az összeget.

A pénzt az SZSZH legfelsőbb katonai tanácsának rendelkezésére bocsátják, de kizárólag nem katonai célra – elsősorban gyógyszerre, kötszerre, élelmiszerre – fordítható. Washington továbbra is elutasítja, hogy fegyvereket szállítson a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének megdöntéséért harcoló felkelőknek.

Az amerikai kormány február végén, a „Szíria barátai" országcsoport római találkozóján ígért anyagi támogatást a felkelőknek, de konkrét összegről akkor nem esett szó. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács közlése szerint Washington eddig összesen 117 millió dollárral támogatta a szíriai ellenzéket.

Az amerikai kormány ezenfelül 385 millió dollár értékben nyújtott humanitárius segélyt a szíriai menekülteknek, akik a harcok miatt kénytelenek voltak elhagyni lakóhelyüket.