Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Westerwelle nem bízik a konferencia sikerében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 19. 16:03

Kétkedőnek mutatkozott május 18-án Guido Westerwelle német külügyminiszter a tervezett nemzetközi Szíria-konferencia eredményességével kapcsolatban.

A palesztin területen tett látogatását követően, Rámalláhban nyilatkozva a német diplomácia vezetője már azt is kérdésesnek nevezte, hogy ténylegesen sikerül-e egy asztalhoz ültetni a konfliktusban érintett összes felet. Ez fontos lenne – tette hozzá -, ugyanakkor az sem vehető biztosra, hogy utána sikerül eredményes megbeszéléseket folytatni.

A nemzetközi Szíria-konferenciát amerikai és orosz kezdeményezésre szervezik, a legutóbbi tervek szerint június elején Genfben kerülhet sorra.

Megerősítette Westerwelle azt is, hogy a konfliktus egyetlen lehetséges megoldásának a tárgyalásos utat tartja. Mint mondta, kizárólag ez hozhat tartós stabilitást és békét Szíriában, és ez a záloga a demokratikus fejlődésnek is.

A palesztin vezetők közül Westerwelle Szalám Fajjád ügyvivő miniszterelnökkel találkozott a ciszjordániai fővárosban.

John Kerry amerikai külügyminiszter közvetítési kezdeményezését támogatva egyebek között azt hangoztatta, hogy az izraeli-palesztin viszony rendezését célzó közvetlen tárgyalások újrakezdéséhez először meg kell teremteni a bizalom légkörét.