Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zászlófelvonás a NATO Transzformációs Parancsnokságon

Szöveg: MH Nemzeti Összekötő Képviselet, Norfolk |  2015. szeptember 16. 13:33

A NATO képességfejlesztéséért felelős Transzformációs Parancsnokság (NATO Allied Command Transformation [ACT]) idén rendhagyó módon tartotta meg Nemzeti Napok elnevezésű ünnepségét.

1596000312

A rendezvény alapjául a tagállamok egymás iránti kölcsönös tisztelete szolgál, amelynek során valamennyi nemzet elismerését fejezi ki a többiek történelmével, kultúrájával, identitásával szemben.
Amíg a korábbi években nemzetenként külön-külön időpontokban tartották meg ezt a jeles ünnepet, addig az idén – kifejezve a NATO egységét és a tagállamok egymás iránti szolidaritását – a 28 tagállam egy kijelölt napon, szeptember 3-án zászlófelvonással egybekötve emlékezett meg a Szövetséget alkotó országokról.

1596000312

Az ünnepségen, ahol a magyar zászlót tizenkettedikként vontak fel, Juhász István ezredes vezetésével a Norfolkban szolgálatot teljesítő magyar katonák is részt vettek.
A dátum egyébként szimbolikus jelentéssel is bír, hiszen ez volt a második világháborút követő korszak első napja, amellyel kapcsolatban Jean-Paul Paloméros tábornok, az ACT parancsnoka kifejtette, hogy a világ pontosan 70 évvel ezelőtt lépett egyet hátra, és mérhette fel először annak a pusztításnak a nagyságát, amit a modern történelem egyik legnagyobb konfliktusa okozott. Hozzátette: az akkori generáció számára ez volt a remény napja, amikor egy olyan új, stabil világrend iránti igény fogalmazódott meg, amelyben a nemzetek egymás mellett, békében élhetnek.

1596000313