Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zavarják a drónok jelzéseit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. július 8. 12:19

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői küldöttségének az ukrán médiában kedden ismertetett jelentése szerint a szakadárok beismerték, hogy zavarják a drónok, azaz pilóta nélküli repülőgépek jelzéseit.

A beszámoló alapján Alexander Hug, az EBESZ-misszió helyettes vezetője múlt szombaton találkozott a donyecki szakadár népköztársaság „védelmi miniszterével", aki elismerte neki, hogy rendelkeznek olyan modern eszközökkel, amelyekkel elhallgattathatják a drónok jelzéseit. Azt is bevallotta, hogy „nem mindig" tudják megkülönböztetni egymástól az ukrán fegyveres erők és az EBESZ-misszió drónjait.
A küldöttség a jelentésben beszámolt arról is, hogy ismét „tűntek el" nehézfegyverek a szakadár oldalon azokról a tárolóterületekről, ahová a februári minszki megállapodás nyomán kellett visszavonniuk azokat a frontvonal övezetéből. Legutóbbi látogatásukkor egy 152 milliméter kaliberű tüzérségi rendszer és egy Gvozgyika (Szegfű) önjáró tarack hiányát fedezték fel.

A megfigyelők jelezték továbbá, hogy egyik csoportjukat feltartóztatták a Donyecktől 15 kilométerre északnyugatra lévő Avgyijivka településen a Jobboldali Szektor ukrán radikális szervezet önkéntesei. Az alakulat tagjai azt mondták a megfigyelőknek, hogy nem tartoznak az ukrán fegyveres erők kötelékébe, ezért nem kötelesek követni a parancsaikat. A jelek szerint a Jobboldali Szektor nem minden önkéntes csoportját sikerült integrálni az ukrán hadseregbe. Ukrán sajtóhírek szerint két részre szakadt a kijevi Majdan-tüntetéseken létrejött szervezet: egy mérsékelt szárnyra, amely kész az együttműködésre az ukrán fegyveres erőkkel, és egy radikálisra, amely ellenzi alakulatuk beolvadását a hadseregbe.