Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent Márton, a katonák védőszentje

Szöveg: Fülöp András |  2015. július 8. 11:05

A Szombathelyi 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat évek óta Vas megye területén más civil szervezetekkel összefogva igyekszik felkutatni és gondozni az első és a második világháború emlékeit, ismeretterjesztő előadásokat tartani, kiállításokat szervezni. A cserkészcsapat 2014-ben határozta el, hogy a Nagy Háború centenáriumán nem csak Vas megyében, de az egykori háborús területeken is igyekszik a múlt emlékeit ápolni.

1595997049

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány munkatársainak szakmai segítségével jutott el a csapat a szlovéniai Segetibe, ahol 1915-1916-ban az Osztrák- Magyar Monarchia Doberdónál harcoló csapatai számára kőbarakkokból épült tábor állt. E tábor feladata volt a frontvonalból kivont alakulatok pihentetése és feltöltése, benne felekezetek szerint négy kápolna és egy zsidó imaház állott. Az egyik kápolnát Szent Márton tiszteletére szentelték fel, aki egyben a katonák védőszentje is.
A cserkészcsapat Fülöp András vezetésével, a helyi önkormányzattal együttműködve, a szükséges engedélyeztetési eljárás után a tábor területén az egykori kápolnához közel „A béke útján" információs táblát állított. A tábla felállítását támogatta Szombathely városa is.

Az ünnepélyes átadást július 4-én, Szent Márton püspökké választásának évfordulóján tartották meg, a szentmisével és az ünnepi beszédekkel a nagy meleg miatt a tábor területén található Pecinka barlangban. Itt egy évszázaddal ezelőtt katonákat szállásoltak el. Szép számban vettek részt az eseményen környékbeli lakosok és magyar részről a cserkészeken kívül jelen voltak Szombathelyről a „Szent Márton és Szent Quirinus nyomában az olasz – szlovén határon át" elnevezésű zarándoklat résztvevői.
A szentmisét Dinko Bizjak helyi és Schauermann János, a szombathelyi Szent Márton- templom plébánosa mutatta be, aki az ünnepi alkalomra Szent Márton ereklyéjét is elhozta.

1595997049

Az ünnepségen jelen volt Szilágyiné Bátorfi Edit ljubljanai magyar nagykövet is, aki beszédében hangsúlyozta: Szent Márton és a 2016-ra meghirdetett irgalmasság szentéve összekapcsolódik. Kitért a Nagy Háború óriási személyi veszteségeire, és a népek közötti békés együttélés, megbékélés fontosságát hangsúlyozta.

Illés Károly, Szombathely alpolgármestere beszédében kiemelte: városa már 2014-ben elkezdte az első világháborús megemlékezés-sorozatot. Mauricij Humar, Miren- Kostanjevica polgármestere hangsúlyozta: fontos, hogy a magyarok – akik legnagyobb számban harcoltak ezen a területen – megemlékezhessenek háborús emlékhelyeiken.

1595997049

Fotók: Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány