Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zeman Csehországba hívja a világháború győzteseit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 19. 10:49

Csehországi látogatásra hívta meg a második világháború négy győztes nagyhatalmának elnökeit Milos Zeman cseh államfő – jelentette a cseh közszolgálati rádió. Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a meghívást megerősítette.

„Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulójáról van szó. Csehországban ezt a nemzetközi megemlékezést befolyásos zsidó szervezetek készítik elő. Logikus azonban, hogy a győztes nagyhatalmak elnökeit a köztársasági elnöknek kell meghívnia" – közölte a szóvivő. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország vezetői egyelőre nem erősítették meg részvételüket a rendezvényen.

A kétnapos (január 26. és 27.) nemzetközi fórum legfőbb szervezője az Európai Zsidó Kongresszus.
Tomás Kraus, a csehországi Zsidó Hitközségek Szövetségének titkára szerint mintegy tíz elnöknek küldtek meghívót a rendezvényre. Köztük van az ukrán államfő, Petro Porosenko is.
„Nem szeretnénk, hogy ez az esemény össze legyen kapcsolva bármiféle külpolitikai tevékenységgel" – reagált a szóvivő a rádió riporterének arra a felvetésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a kelet-ukrajnai fejlemények miatt a Nyugat nyomása alatt áll, s nem szívesen találkoznak vele.
A cseh rádió úgy tudja: Moszkva megerősítette, hogy megkapta Zeman meghívóját, de egyelőre nem foglalkoztak vele.
A lengyelországi auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója alkalmával január 26-án és 27-én kétnapos nemzetközi fórumra kerül sor Prágában és Terezínben.
Az első napon Prágában a résztvevők egyebek között megvitatják az Európában lévő zsidó zsinagógák elleni terrorista támadások kérdését.

A második napon a politikusok először a Hradzsinban találkoznának, majd a prágai várból Terezínbe mennének, ahol sor kerülne a megemlékezésre.
A szervezők közlése szerint a fórumon a tervek szerint egyebek között Milos Zeman cseh, Vlagyimir Putyin orosz, Francois Hollande francia elnök, illetve Angela Merkel német kancellár mondana beszédet.
Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulójáról január 27-én a lengyelországi helyszínen is megemlékeznek. A lengyel szervezők elsősorban a túlélők és hozzátartozóik részvételére számítanak.
„Korábban az auschwitzi megemlékezéseknek mindig politikai jellege volt. Tíz éve mintegy 45 elnök vett részt a megemlékezésen. A lengyel szervezők az idén más forgatókönyvet készítettek, mert úgy látják, ez az utolsó alkalom arra, hogy a túlélők találkozhassanak" – mondta Kraus újságíróknak. „Ezért lett a politikai megemlékezés helyszínéül kiválasztva Terezín" – tette hozzá.