Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pozitív tapasztalatok és jó gyakorlat

Szöveg: Takács Vivien |  2014. november 19. 11:28

Nagy volt az érdeklődés az esélyegyenlőségi referensek szakmai napján, amit a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály (HM TKHKF) rendezett a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében, november 18-án, kedden.

„A szakmai nap célja az információcsere és az új ismeretek megszerzése az esélyegyenlőséggel és az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos témákban" – mondta köszöntőjében Papp Ferenc ezredes, a HM TKHKF főosztályvezető-helyettese. Szólt az immár hagyományosnak tekinthető feladatokról is, mint például a nemrégiben odaítélt Lippai Balázs-ösztöndíjról vagy a nyáron megrendezett Esélytáborról, ami a katonai pálya iránt érdeklődő hátrányos helyzetű fiataloknak szólt.

1595982922

Kiemelte: idén, az Országos Roma Önkormányzat közreműködésével, több alkalommal is szerveztek cigány népismereti tájékoztató órákat és az interaktív kiscsoportos beszélgetéseket.

„Az Országos Roma Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás aláírásának első évfordulóját tavaly egy roma katonai életutakat bemutató film – »Jövőjük a haza védelme« – elkészítésével ünnepeltük, az idén pedig a hasonló címet viselő fotókiállítással. A tárlat a HM Zrínyi Nonprofit Kft. fotóriporterének, Rácz Tündének a képeit tartalmazza " – hangsúlyozta a főosztályvezető-helyettes, hozzátéve: a Magyar Honvédség kitörési lehetőség a roma fiatalok számára a mélyszegénységből.

1595982923

Összefoglalásként az ezredes elmondta: ezek a programok mind-mind segítenek abban, hogy a roma és nem roma származású emberek jobban megismerjék egymást és egymás kultúráját.

„Az idei szakmai nap fő hangsúlya a pozitív tapasztalatokon és a jó gyakorlaton van" – emelte ki Szabóné Szabó Andrea alezredes, a HM TKHFK esélyegyenlőségi referense. Hozzáfűzte: a tárca szempontjából nagyon fontos a más minisztériumok, illetve a társfegyveres szervezetek szakembereivel történő együttműködés.

1595982923

A köszöntő beszédet követően előadásokat halhattak a megjelentek. A többi között szó volt a fogyatékosságról, a társadalmi értékrendről, a különféle női pályákon lévő vezetési stílusokról, az esélyegyenlőség pozitív tapasztalatairól. Mindezek mellett a rendvédelmi szervek esélyegyenlőségi törekvéseiről is érdekes információk hangzottak el a rendezvényen.

A szakmai nap zárásaként a „Jövőjük a haza védelme" című filmet tekinthették meg az érdeklődők.

Fotó: Dévényi Veronika