Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külföldön bővítették szaknyelvi ismereteiket

Szöveg: MH Altiszti Akadémia | Fotó: az résztvevők felvételei |  2023. február 24. 10:45

Németországi tanfolyamon vett részt a Magyar Honvédség két dolgozója, Kovács Andrea honvédelmi alkalmazott, az MH Altiszti Akadémia Idegennyelvi Oktatási Csoportjának nyelvtanára és dr. Dudás Éva százados, az MH Honvéd Tudományos Kutatóhely beosztott tisztje, január 23. és február 4. között.

szakmai_nyelvtanfolyam_cover

A kurzus két fő blokkból állt: egy módszertani-didaktikai részből és egy szaknyelvi ismereteket bővítő előadássorozatból. A módszertani blokkban a magyar résztvevők bemutatták, hogyan ötvözik az elméletet a gyakorlati tapasztalatokkal „Az új technológiák (Kahoot, Learningapps, Quizlet, stb.) használata a nyelvtanításban” címmel.

A szaknyelvi ismeretbővítő programban vendégelőadók – többek között a Bundeswehr ifjúsági tisztje (Jugendoffizier) és az BSpra oktatástámogató tisztjei (Betreungsoffizier) – tartottak előadást. Szó volt a Bundeswehr missziós tevékenységéről, emellett a „Belső vezetés” és a „A tüzérség harcászati-technikai jellemzői” című előadást hallgatták meg a résztvevők. A szeminárium végén a német oktatók számos segédanyagot biztosítottak a hallgatók számára.

331502627_708999754200180_6127176863357047260_n

A két fős magyar delegáció már korábban is együttműködött az MH német nyelvoktatási programjának didaktikai elveinek kidolgozásán, illetve még Magyarországon elkezdték egy ARMA „B 1“ című nyelvvizsgára felkészítő munkafüzet összeállítását. Ezt a munkát a küldetésük alatt is folytatták. A német kollégák hathatós segítséget nyújtottak az anyag lektorálásában.

A tanfolyam jó lehetőséget biztosított a szakmai kapcsolatok építésére. A magyar szakemberek és a BSpra kollégái egyaránt hasznosnak ítélték meg a továbbképzést. A tervek szerint a szakmai együttműködést online formában kívánják folytatni. Az élő anyanyelvi közegben eltöltött idő és az együttműködés a Bundeswehr Nyelvi Központjával, nagyban hozzájárul a Magyar Honvédség német nyelvi képzéseinek hatékonyságnöveléséhez.