Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kesztyűs viadal

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kormány Gábor |  2023. február 24. 11:59

Idén immár tizedik alkalommal rendezték meg a Kinizsi Közelharc Kupa „Furkó Kálmán emlékversenyt” február 23-án, csütörtökön. Az MH Altiszti Akadémia és a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület által szervezett katonai küzdősport bajnokságra több mint háromszázharminc nevezés érkezett.

Az MH Altiszti Akadémia tornacsarnokában kis- és nagykesztyűs, valamit földharc kategóriákban mutathatták meg felkészültségüket a versenyzők. A Kinizsi Közelharc Kupa célja az volt, hogy sportolási lehetőséget biztosítsanak a honvédség aktív és tartalékos katonáinak, valamint a kadétok számára, akik így felmérhették a közelharcban nyújtott képességeiket is, hiszen ez csak éles helyzetben, versenykörülmények között lehetséges. Emellett pedig azt is célként határozták meg a verseny szervezői, hogy a fiatal generáció megismerje Furkó Kálmán nyugállományú ezredes életútját és a katonai közelharc területén végzett munkásságát.

A rendezvényt megnyitva Frankó Imre ezredes, az Altiszti Akadémia parancsnoka úgy fogalmazott: az idei legnagyobb létszámmal megrendezett verseny. Minden megtalálható, ami a Magyar Honvédség számára fontos: fiatalság, sport, küzdőszellem, társadalmi értékek, hagyomány, győzni akarás és fairplay.

02232023_016

Elhangzott: a honvédség és a sport nem áll távol egymástól, egy erős honvédség építéséhez kiváló hátteret adhat egy aktívan sportoló társadalom. A sportoló és a katonai is a hazáját szolgálja, mindannyian keményen készülnek a megmérettetésre, hogy aztán felelősségteljesen tudják végrehajtani feladataikat.

Farkas Réka, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikum versenyzője első mérkőzése után érdeklődésünkre elmondta: „Többféle harcművészetet gyakorlok, körülbelül két éve nem voltam komolyabb versenyen, szóval ezzel térek vissza. A mérkőzés elején még volt energiám, a végére kicsit elfogyott, de próbálkoztam.” Réka távlati céljai között szerepel, hogy az iskoláját képviselve minél több versenyre eljusson és ezeken komolyabb helyezéseket érjen el. Ezek fontosak számára, mivel a gimnázium elvégzése után szeretne bekerülni az Acélkocka altiszti képzési rendszerbe.