Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges képességekre tesznek szert a kadétok

Szeptemberben indítja drónos oktatását a Honvédelmi Sportszövetség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Komka Péter / MTI |  2024. június 1. 15:31

Ötvennyolc középiskola 890 tanulója vett részt a honvéd kadétok akadályfutó-versenyén május 31-én, a Nógrád vármegyei Bánkon. A megmérettetést a Honvéd Kadét Kupa egyik állomásaként rendezte meg a Honvédelmi Sportszövetség és a Magyar OCR Sport Szövetség.

20240531_Honvéd_Bánk_MTI_KP (4)

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke a helyszínen elmondta, 2017-ben azért hozták létre a sportszövetséget, hogy lehetőséget adjanak a fiataloknak arra, hogy sajátos, katonai jellegű előképzésben részesülhessenek.

Mint mondta, idén rekordszámú volt a nevezés, és a szintén 2017-ben, középiskolás diákok számára, önkéntes alapon indított kadétképzés is rekordot dönt, hiszen már 149 iskolával van szerződése a szövetségnek. Felidézte, hogy a honvédelmi törvény kimondja, a haza védelme nemzeti ügy, ami azt jelenti, minden magyar állampolgárnak van benne feladata.

Van egy egyre professzionálisabbá magyar hadsereg egyre korszerűbb eszközökkel, folyik a haderőfejlesztés, a Honvédelmi Sportszövetségnek pedig az a feladata, hogy hazafias és honvédelmi neveléssel szólítsa meg a fiatalokat – fogalmazott az elnök.

20240531_Honvéd_Bánk_MTI_KP (1)

Simicskó István hozzátette: a programokban a fiatalok csapatban indulnak, közösséget képviselnek, valamennyiüknek van formaruhája, az eddigi eredmények pedig azt mutatják, hogy a képzésnek, valamint a sportszövetség közreműködésének eredményeként a fiatalok közel fele a katonai hivatást választja a középiskolát követően. Simicskó István hangsúlyozta, a hadsereg számára nélkülözhetetlen az utánpótlás, de a legfontosabb, hogy egészséges gyerekek legyenek, akiken látszik a kitartás, a küzdeni akarás. Olyan többletképességekre tesznek szert a kadétok, amelyeket normál, átlagos középiskolában nem tudnának elsajátítani – jelentette ki.

A Honvédelmi Sportszövetség lövész- és akadályversenyeket, búvár- és repülőstáborokat szervez, bonyolítja a pilótaképzést, szeptembertől pedig elindítják a drónos oktatatást is.

Simicskó István kitért rá, számára külön öröm, hogy 16 éves Hunor fia is teljesítette a távot pénteken Bánkon. A bánki versenyt negyedszer rendezték meg, az elsőn 286 kadét vett részt 13 középiskolából, a másodikon már 511-en versenyeztek 25 iskolából, tavaly 37 iskola 656 tanulója versenyzett Bánkon, az idén pedig már 58 tanintézményből 890 fiatal indult.