Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megvédjük, ami a miénk, megvédjük a hazánkat

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Schöff Gergely |  2024. június 1. 13:53

„A területvédelmi ezred feladata már nem a kiképzés, hanem az, hogy létrehozzon egy képességet, amellyel hatékonyan fel tud lépni a felelősségi területén” – jelentette ki Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese május 31-én, Szolnokon, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen.

Az állománygyűlésen Takács altábornagy kiemelte, hogy a haderőfejlesztés és modernizáció kezdete óta a területvédelmi ezredek motiváltsága, hazaszeretete, elszántsága, határozottsága, elkötelezettsége példát mutat az egész Magyar Honvédségnek.

„Minden olyan érdeklődőt, nyitott állampolgárt szeretnénk bevonni, aki a honvédség értékeit elfogadja, és hajlandó önként vállalni a haza szolgálatát” – fogalmazott.

20240531_Szolnok_3TVE_Parancsnoki_atadas_SG_026

A Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese beszélt a közeljövő szervezeti változásairól is, amelynek során megújuló profiljuknak és feladatrendszerüknek megfelelően új elvárások és követelmények előtt állnak a jelenlegi területvédelmi ezredek. „Harcképességre kell szert tenni! Ez új feladat, mert ahogy romlik a biztonsági környezet körülöttünk, egyre fontosabb, hogy a Magyar Honvédség ereje növekedjen” – jelentette ki az altábornagy.

„Önöké a felelősség, hogy a feladatot megértsék, feldolgozzák, tisztázzák, és motiválttá tegyék az állományukat, hogy sikert és eredményt tudjunk elérni, vagy ahogy Kovács Imre ezredes fogalmazott: győzelemre tudjuk vinni ezeket az ezredeket” – hívta fel a parancsnokok figyelmét.

20240531_Szolnok_3TVE_Parancsnoki_atadas_SG_022

A nyugállományba vonulás előtt álló Kovács Imre ezredes 2017-ben ott volt az új területvédelmi tartalékos szolgálati forma első tartalékos katonájának toborzásakor, és elvezette a rábízott állományt odáig, hogy az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred 2023 októberében Magyarország köztársasági elnökétől csapatzászlót kapott.

Beosztását a területvédelmi ezred törzsfőnöke, Lukács Róbert alezredes, mint megbízott ezredparancsnok vette át. Az ő tisztje lesz az alakulat felkészítése az új feladatokra: megvédeni „azt, ami a miénk, a hazánkat.”