Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különlegességek a Lion Effort 2012 gyakorlaton

Szöveg: Ugrik Csaba alezredes |  2012. március 30. 17:30

A múlt héten sikeresen végrehajtott Légi Fölény 2012 rakéta- és gépágyúlövészet után az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kijelölt állománya újabb kihívás elé néz.

A Gripent használó országok szervezésében Svédországban, a Ronnebyben állomásozó F17-es Blekinge-ezrednél rendezik meg a Lion Effort 2012 elnevezésű gyakorlatot.

A gyakorlat előzetes tervezése 2010 decemberében kezdődött, majd hosszú tervezési folyamat végén, idén március 27-én kezdődhetett el a kiképzési rendezvény.

A gyakorlaton Svédország, Csehország, Dél-Afrika, Thaiföld, és Magyarország vesz részt, tehát azok az országok amelyek a SAAB által gyártott JAS–39-es Gripen repülőgépet használják.

A Magyar Honvédség állományából negyvennégyen utaztak ki Svédországba − nemcsak repülőgép-vezetők, hanem a technikát kiszolgáló műszaki és logisztikai állomány is. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományából két előretolt földi repülésirányító (JTAC – Joint Terminal Attack Controller), míg a veszprémi MH Légi Vezetési és Irányítási Központtól két vadászirányító (GCI – Ground Control Intercept) is lehetőséget kapott, hogy a gyakorlat ideje alatt fejlessze tudását.

Igazi különlegesség a dél-afrikai légierő részvétele, hiszen ritkán látható európai légtérben az ország felségjelével repülő gép. A dél-afrikaiak összesen 44-en érkeztek a gyakorlatra, közülük kilencen pilóták. Köztük van az első és ezidáig egyetlen női Gripen-pilóta is.

A Thai Királyi Légierő képviseletében négy megfigyelő érkezett Svédországba: az ő kiképzésük ugyanis még nem tart olyan szinten, hogy egy ilyen összetett gyakorlaton részt vegyenek.